Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Előadás a szerzetesi életről

Pintér-Papp Eszter | 2023.02.02.

Szent II. János Pál Pápa 1997-ben hivatalosan is a szerzetesek világnapjának, a megszentelt élet ünnepének nyilvánította Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét, február 2-át. A Szent István Római Katolikus Általános Iskolában hagyomány, hogy ezen a napon a szerzetesi hivatással kapcsolatos programokat szerveznek a gyerekeknek. Ezúttal Barkó Ágoston bencés szerzetes volt az iskola vendége, aki a szerzetesi élet érdekességeiről tartott előadást a diákoknak.

Barkó Ágoston a Médiacentrumnak elmondta, általános és középiskolában is tanít, ezért különösen öröm, ha gyermekeknek tarthat előadást. Elsőként egy rövid bemutatkozó filmet vetített a gyerekeknek, amelyen keresztül bepillanthattak a Tihanyi Apátság mindennapjaiba, majd sok érdekes információt rejtő előadást tartott a szerzetesi életről.

A diákok az előadás során megismerhették, hogy milyen szerteágazó tevékenységet végeznek a szerzetesek Tihanyban, ahol a hagyományos lelkipásztori munka mellett betegeket látogatnak, általános iskolát tartanak fenn, végeznek mezőgazdasági munkát, foglalkoznak gyertyaöntéssel, emellett a turizmus és a kulturális programszervezés területén is vannak feladataik.  

A Tihanyi Apátságból érkezett vendéget a gyerekek az előadás során a szerzetesek ruházatáról kérdezték, de a fiatalokat érdekelte az is, hogy sportolnak-e a szerzetesek és valóban olyan komor, folyton csuklyában járó emberek-e, ahogy a filmekben gyakran ábrázolják őket. Az előadó igyekezett eloszlatni a sztereotípiákat, elmondta, hogy az ő közösségük egy jókedvű társaság, akik a lelki békét, az örömöt és a boldogságot kínálják fel az embereknek.

 

 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: