Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Elődeink zenéje az Ótemplomban

Horváth Andrea | 2023.04.30.

A kolozsvári Flauto Dolce Együttes adott koncertet a Pannonia Reformata Múzeum udvarán álló Ótemplomban. Az ingyenes hangversenyt a Pápai Református Teológiai Akadémia szervezésének köszönhetően élvezhették az érdeklődők.

 A kvartett 2000-ben alakult meg Majó Zoltán kezdeményezésére, aki az együttes művészeti vezetője. Majó Zoltán és felesége, Szabó Mária is a furulyákat szólaltatja meg, Miklós Noémi csembalón játszik, Mihaela Maxim szopránénekes hangja pedig tökéletesen illik a formáció hangzásvilágába. 

Majó Zoltán elmondta, hogy az együttes a régi zene ápolását, népszerűsítését tartja küldetésének. Arra törekednek, hogy megmutassák az egymás mellett élő népek muzsikájának sokszínűségét. A korabeli hangszereken a XVII-XVIII. század dallamait szólaltatják meg. "A flauto dolce" szó szerint édes fuvola, németül „blockflöte”, vagyis furulya. Innen a név, melyhez hűen autentikus hangszerek pontos másain csendülnek fel a korai, illetve késő barokk dallamok.

 

A koncertre a magyar, a román, és a szász zenei kultúrkincs anyagából válogatott a zenekar. Az est második felében pedig Bartók-művek csendültek fel.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: