Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Első helyezés a karcolt tulipános tojásokért

Babos Petra | 2024.03.03.

A Tojásdíszítők Egyesülete fennállásának tíz éves jubileuma alkalmából első alkalommal hirdetette meg a szakterületen is egyedülálló, országhatárokon is átívelő, tematikus tojásdíszítő pályázatot, amelynek célja a Kárpát-medence és Moldva húsvéti hagyományainak megismertetése, népszerűsítése. A rangos megmérettetésen Bakó Ildikó Király Zsiga-díjas népi iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja, Magyar Kézműves remekdíjas karcolt tulipános tojásait a zsűri első helyezésre értékelte. A pályázatra összesen 84 alkotó küldte be az anyagát.

Tankó Anna gyimesközéploki származású tojásíró asszony, az  egyesület  alapító tagja, ezért a pályázat az ő emléke előtt is tiszteleg. Jelen pályázati kiírás hosszútávú célja egy tematikus biennálé megrendezése. A pályázat fővédnöke a Hagyományok Háza volt –olvasható a Hagyományok Háza honlapján.

Bakó Ildikó a Médiacentrum megkeresésére elmondta, öt karcolt, tulipános életfa motívummal ellátott libatojással nevezett a versenyre.

-Ezeket úgy készítem, hogy a kitisztított tojást először befestem egyszínűre, majd amikor az kiszárad, akkor fogok hozzá a karcoláshoz – tudtuk meg a népi iparművésztől.

A kiállítás a Hagyományok Házában tekinthető meg április 13-ig.

Fotó: Bakó Ildikó Facebook

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: