Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Elsőfokú riasztás erős szél veszélye miatt

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.08.

A HungaroMet elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a Pápai járás területére az erős szél veszélye miatt. 

Az előrejelzés szerint a Dunántúl nyugati részén, illetve az északkeleti, szélérzékeny tájakon viharos marad az északias irányú szél. A legerősebb lökések általában 60-80 kilométer/óra között várhatók, de a magasabban fekvő részeken, a Balaton térségében, valamint az északkeleti határ közelében ezt meghaladó lökések – akár 80-100 kilométer/óra – is előfordulhatnak.

Hétfő délutántól kisebb területre – főként északkeletre – korlátozódik a viharos erejű szél.

A Veszprém vármegyei rendőrség a közösségi médiában közzétett bejegyzésében arra figyelmeztet, balesetveszélyes lehet az erős szél. 

Az útra keresztirányú szél a járműveket letérítheti a követett nyomvonalról, és főként a gyakorlatlan sofőrök nehezebben tudják visszaterelni az autót a kívánt irányba. Minél nagyobb egy jármű oldalfelülete és minél magasabb a súlypontja, annál érzékenyebb az oldalról érkező szélnyomásra.

A tehergépjárműveket, buszokat, vagy utánfutókat vontató járműveket vezetve szélben kisebb sebességgel kell haladni, illetve ha a sofőr észleli a billenés veszélyét, akkor jobb mielőbb szélvédett helyen félreállni a járművel addig, amíg csillapodik a légmozgás.

Erős szélben a felsorolt szélérzékeny járművek közelében haladó személyautósoknak is jobban kell figyelniük előzéskor, kikerüléskor. Nemcsak arra kell figyelemmel lenni, hogy a széltől a másik jármű elhagyhatja a nyomvonalat, de arra is, hogy mellé érve az előzést, elhaladást végző autó hirtelen szélárnyékba kerül, ami miatt letérhet az addigi irányról, míg a szélárnyékból kikerülve ez ismételten megtörténhet. 

Nagy szélben kerülni kell a nagy sebességű haladást, és mérsékelt tempót kell választani úgy, hogy a sofőr biztonságosan tudjon reagálni a különböző nem várt szituációkra is, akár a szél miatt útra sodort akadályokra, letört faágakra. Lassabban haladva több idő jut az észlelés utáni cselekvésre, fékezésre vagy kikerülő manőverre.

Közlekedjenek fokozott körültekintéssel!

Illusztráció: Kurt Bouda képe a Pixabay -en.


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.03.01.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2000, 2005, 2010

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: