Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Emlékezzünk, hogy emlékeztessünk!

Pintér-Papp Eszter | 2024.02.25.

A kommunista diktatúrák áldozatainak számát világviszonylatban százmillióra becsülik. Kelet-Közép-Európában mintegy egymillió ember halt meg a kommunizmus áldozataként. Azonban tágabb értelemben véve jóval több áldozatról beszélhetünk, hiszen számokkal nehezen kifejezhető azon emberek száma, akik a diktatúrák hétköznapjaiban testileg, vagy lelkileg bántalmazást szenvedtek. Rengeteg embert vallattak, kínoztak meg, sokan voltak kirekesztettek, üldözöttek.

Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő javaslatára az Országgyűlés 2000-ben úgy határozott, hogy minden év február 25-ét a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánítja. Azért erre a napra esett a választás, mert Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok 1947. február 25-én tartóztatták le jogellenesen, majd a Szovjetunióba hurcolták. Kovács Béla ezt követően közel kilenc évet töltött különféle börtönökben és munkatáborokban. Nem sokkal szabadon engedése után, 1959-ben, 51 éves korában halt meg.

Február 25-ének tehát nagy jelentősége van, hiszen ez a letartóztatás volt az első állomása annak a folyamatnak, amelynek során a kommunista párt – az ellenszegülők kiiktatásával – megkezdte a totális egypárti diktatúra kiépítését.

Az áldozatok hivatalos emlékoldalán így fogalmaznak: „Február 25-én emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. És ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.”

Pápán a mai napon 17 órakor a Pálos téren, a Sulyok Dezső-szobornál tartanak megemlékezést.

A Duna Tv műsorán ma 19:45 perctől a Csonka délibáb című alkotást láthatják, melyet 2014-ben a Pápa Városi Televízió és a Forrás Film készített. Rendező: Bozsogi János, operatőr: Mike László. A film egy hortobágyi munkatáborba kitelepített család kálváriáját mutatja be egy 13 éves fiú szemszögéből, valós történetek alapján.

„Emlékezzünk, hogy emlékeztessünk!”

Illusztráció: wal_172619 képe a Pixabay -en.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: