Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Energetikai fejlesztések a gazdaságosabb üzemeltetésért

Huszár Hajnal | 2024.04.17.

Az önkormányzat évek óta törekszik intézményeinek költségkímélőbb és környezettudatosabb működtetésére, ennek megvalósítására nemcsak támogatási pénzeket, hanem saját forrást is felhasznál. Az elmúlt öt évben több milliárd forintot fordítottak ilyen célra.
Az előző európai uniós ciklusban több önkormányzati tulajdonú épület is megújult, a korszerűsítések minden esetben tartalmaztak energetikai beavatkozásokat. Így például jelentős összeget fordítottak a Napsugár és Fenyveserdő Bölcsőde külső szigetelésére, nyílászáróinak cseréjére, fűtésének korszerűsítésére, de komoly energiamegtakarítást jelent a színházépületen végzett hasonló projekt is. Egy uniós program kimondottan energetikai korszerűsítéseket célzott, ennek keretében a bentlakásos idősotthonok, a könyvtár, a sportcsarnok és a Nátus konyha épületének üzemeltetése vált olcsóbbá. Ezek a homlokzatok és födémek szigetelésén túl, fűtéskorszerűsítést, napelemrendszer telepítését is tartalmazták.

Az önerőből végzett energetikai beavatkozások többségét az energiaválság hívta életre, amikor a városvezetés a nehéz anyagi helyzet ellenére is vállalta a költségmegtakarítást eredményező beruházások finanszírozását. Az önkormányzati saját forrásból megvalósított fejlesztései közé tartozik a Városháza épülete, a Téglagyári úti Sportcentrum és a JMK színházépülete működtetésére épített napelemrendszer, valamint a hűtő-fűtő klímák alkalmazása a színházban és a hivatalban. 

A legutóbbi energetikai korszerűsítéseket a közvilágítási rendszeren végezte el az önkormányzat, a múlt évben a Külső-várkerti szabadidőpark LED-es lámpáit okosíttatta, a közelmúltban pedig a Várkert és az Erzsébet liget közvilágításának működtetése vált még gazdaságosabbá a mozgásérzékelős rendszer kiépítésével. Az első mérések alapján az előbbi helyszínen 74 százalékos, az utóbbiakon 60 százalékot meghaladó megtakarítás mutatkozik.  

A közvilágítási rendszer költségeinek csökkentésére a város egészére vannak tervei az önkormányzatnak – tudtuk meg dr. Áldozó Tamás polgármestertől, aki azt is hangsúlyozta, az új európai uniós ciklusban tervezett épületfejlesztéseiknek is fontos része az energetikai megújítás. A városvezető kiemelte, ezek a beavatkozások nemcsak alacsonyabb működtetési költségeket eredményeznek, de a kisebb energiafelhasználás jelentősen csökkenti a károsanyag kibocsátást, vagyis ezek a beruházások környezetvédelmi szempontból is fontosak.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: