Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Erdei vándorok a Bakonyban

Huszár Hajnal | 2023.08.17.

Ma az utolsó erdei vándor csapat is elhagyja a Bakonyt és hazatér. Az immár hetedik alkalommal meghirdetett országos Erdei Vándortábor Programhoz a Bakonyerdő Zrt. már az első évben csatlakozott és azóta két túraútvonalra is várja a diákcsoportokat a területén. A Bakony legszebb helyein végigvonuló túraútvonal a legnépszerűbbek közé tartozik a 12 helyszín közül, idén 21 iskoláscsoport választotta ezt a tábort és összesen 646 erdei vándor túrázott a gyönyörű bakonyi rengetegekben.


-A hét nap hat éjszakás tábor Bakonybélből indul és a hetedik napon oda is tér vissza, közben pedig kétszer váltanak táborhelyet a csoportok, két éjszakát töltenek Huszárokelőpusztán és kettőt Hubertlakon – mondta el Csiszár Adrienn, a Bakonyedő Zrt. Erdei Vándor útvonalfelelőse. A táborozók összesen közel 75 kilométert túráznak – ebből a leghosszabb napi túra 20 kilométeres -, sátorban alszanak tábori ágyakon és nagyon sok épített és természeti értékkel megismerkednek útjuk során. Ilyen a Borostyán-kút és a kerteskői szurdok, a Kőris-hegy és az Odvaskői-barlang, a bakonyi Gyilkos-tó, a Szár-hegyi kilátó és a Witt Lajos kilátópont. A táborozás idején látogatást tesznek a Pannon Csillagdában, strandolhatnak a Nagyteveli tónál és kérhetnek erdei iskolai foglalkozást is.
Az első iskolai csoport rögtön a tanév zárása után érkezett a Bakonyba, az utolsó erdei vándorok pedig ma térnek haza.


-Nagyon jók a visszajelzések a Bakonyi túraútvonalról, ez igazi kaland a gyermekek számára. Én azt szoktam mondani, hogy ez egy természetes detoxikáló. Amikor megérkeznek, Bakonybélben minden komfort a rendelkezésükre áll. Van bolt, ahol vásárolhatnak, van térerő és internet. Aztán átérnek Huszárokelőpusztára, ahol a térerő már nem biztos és ha vásárolni akarnak, akkor át kell sétálniuk a szomszédos faluba. Az utolsó két éjszakát pedig Hubertlakon, az erdőben töltik a vándorok, ahol aztán se térerő, se bolt a közelben. Természetesen, amikor visszatérnek Bakonybélbe a hetedik napon, mindent visszakapnak – mesélte mosolyogva az útvonalfelelős, hozzátéve, a tapasztalatok szerint a diákok egyáltalán nem bánják a nomád körülményeket, izgalmas kaland ez számukra és így sokkal inkább figyelnek egymásra és a természetre.


Az idei erdei vándorok is nagyon jól érezték magukat, bár az időjárás nem minden csoportnak kedvezett. A csapatok többsége az általános iskolák felső tagozatosaiból állt össze, a legtávolabbról érkezők a szegediek és a debreceniek voltak.
Az Erdei Vándortábor Programot 2017-ben indította útjára az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, a táborokat az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) szervezi és az állami erdőgazdaságok biztosítják a helyszíneket.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: