Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Erdők mélyén, vizek mentén

Horváth Andrea | 2024.03.23.

Az erdők nemzetközi napja és a víz világnapja alkalmából  iskolai vetélkedőt szervezett a Batthyány Lajos Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola. 11 csapat oldotta meg a hat érdekes feladatot.

 

Az első feladatban a szöveges ismertető és a képek alapján kellett megnevezni és a képpel összepárosítani az erdei pajzsikát, erdei fülesbaglyot, erdei pintyet, erdei siklót, erdei szalonkát, erdei fenyőt, és erdei szamócát, a másodikban pedig  a vízidisznót, vízityúkot, vízilovat, vízirigót, vízi patkányt és a vízi siklót kellett felismerni.

A harmadik feladat kapcsolódott az irodalomhoz, híres erdőket kellett megnevezni, például  a Négyszögletű kerek erdőt, ami Lázár Ervin meséje, vagy az Erdők könyvét Wass Alberttől, s a neves betyár, Sobri Jóska bakonyi erdőkben megbúvó rejtekét. A feladatmegoldást képek is segítették.

A negyedik feladat bizonyult a legnehezebbnek, itt a földrajzi ismereteket kellett feleleveníteni. Többek között hogy melyik a Duna egyetlen bal parti mellékfolyója, melyik városnál található a Deseda és mi a neve a Szilvásváradnál található vízesésnek.

Viszont maximális pontot kapott minden csapat arra a feladatra, melyekben szólások és közmondások szerepeltek. Él, mint hal a vízben. Vad fának vad a gyümölcse. Erdő nincsen zöld ág nélkül. Lassú víz partot mos. Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza. Nem látja a fától az erdőt …ugye ismerősek ezek Önöknek is?

Az utolsó feladatban a felsorolt városokról meg kellett állapítani, hogy a Tisza vagy a Duna partján találhatók-e: Tokaj, Szolnok, Mohács, Baja, Kisköre, Szeged, Százhalombatta, Rácalmás, Csongrád, Komárom.

A verseny végeredménye:

1. helyezett a 10/A osztály csapata – Boros Ádám, Kovács Csaba, Steidl Péter 66 ponttal
2. helyezett a 10/É1 osztály csapata – Oroszi Kamilla, Rein Petra, Szecsődi Balázs 62 ponttal
3. helyezett a 13/É osztály csapata – Bubor Zsófia, Kiss Vanessza, Tóth Barbara 56 ponttal

 

Fotó: Batthyány Lajos Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: