Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Ernszt András zászlós az év pápai katonája

Horváth Andrea | 2023.05.19.

 

 

Ünnepi állománygyűlést tartottak  a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren a magyar honvédelem napja alkalmából. A rendezvényen Pelsőci Miklós őrnagy mondott ünnepi beszédet, ezt követően első ízben, hagyományteremtő szándékkal dr. Áldozó Tamás polgármester átadta Pápa város katonája kitüntető címet.

 

Az ünnepi állománygyűlésen Pelsőci Miklós őrnagy beszédében kiemelte, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során, 1849. május 21-én, az alig egy éve létrehozott honvédség egyik legfelemelőbb pillanata az volt, amikor visszafoglalta Buda várát az osztrák császári seregtől. Három hétnyi küzdelem eredménye volt mindez, amelynek emlékére május 21-én ünnepeljük a magyar honvédelem napját.

 

– A budai vár ostroma és a honvédsereg győzelme a haza iránti hű odaadást, a bátorságot, az elszántságot jelképezi. Ez az alkalom egyben megemlékezés mindazokról, akik a fegyveres erők tagjaiként a magyar honvédelem alapkövét szolgálatteljesítésükkel és hősies harcok árán lerakták. – mondta az őrnagy, aki hangsúlyozta, hogy a megemlékezés egyben tisztelgés azok előtt is, akik az otthont és a szülőföldet védték a legnehezebb helyzetekben is. – Ez az ünnep egyszersmind azt jelképezi, hogy a katona a társadalom egyik legfontosabb tagja, aki oltalmazza, védi és segíti honfitársait, amikor arra szükség van.

Az ünnepi állománygyűlésen jelentette be dr. Áldozó Tamás polgármester, hogy az év pápai rendőre és tűzoltója cím után a város szeretné kifejezni köszönetét a honvédelem ügyéért dolgozóknak is. Pápa város katonája címet első alkalommal Ernszt András zászlós vehette át. 

Ernszt András zászlós 2021. július 01-jén került a Bázisrepülőtér Művelettámogató Zászlóaljának, Repülőtér Üzembentartó és Karbantartó Százada vezénylő zászlósi beosztásába. Fegyelmezett, szabálykövető és a szabályok betartását megkövetelő magatartásával, példamutatásával és kiállásával kiemelkedően irányítja a század altiszti és legénységi állományát, sőt gyakran ő helyettesíti a zászlóalj vezénylő zászlósát, annak távolléte esetén. Ernszt zászlós magas szintű felkészültséggel többször képviselte az alakulatot városi rendezvényeken, iskolai foglalkozásokon, illetve a kadétprogramban, hangzott el a méltatásban.

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtér bázisparancsnoka, a „2022. Év MH PBRT katonája” címet adományozta kimagasló szakmai munkája elismeréséül Nemes Edit századosnak, Nagy Ádám főtörzsőrmesternek, Gulyás Gábor tizedesnek és Tibold József honvédelmi alkalmazottnak.

A magyar honvédelem napja alkalmából a honvédelmi miniszter a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát adományozta Pelsőci Miklós őrnagynak, valamint elismerte Némethy Tamás főtörzszászlós, Békésiné Ferencz Ilona törzszászlós, Fodor József szakaszvezető, Mihalek Gábor szakaszvezető és Tóbiás Richárd törzsőrmester munkáját.

Az elismerések átadását követően a jelenlevők megtekintették azt a rövidfilmet, mely bemutatta a 175 éves Magyar Honvédség létrejöttének körülményeit, illetve kortárs levél–, beszéd– és naplórészletek, valamint versidézetek segítségével megidézte 1848 áprilisától a kezdeteket. Az ünnepi alkalmat Geri Tamás színművész és Sudár Gyöngyvér operaénekes műsora zárta.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: