Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KULTÚRA

Európai Filmdíj magyar jelöltekkel

Szél Móni | 2023.11.10.

Az Európai Filmakadémia videoüzenetben jelentette be az idei Európai Filmdíj-jelöléseket. A legtöbb – öt – kategóriában Jonathan Glazer Zone of Interest című holokausztdrámáját jelölték a díjra.

A film Rudolf Höss auschwitzi táborparancsnokról és családjáról szól, a legjobb film, rendező és forgatókönyv díját is elnyerheti, emellett a színészi kategóriákban két főszereplője, Sandra Hüller és Christian Friedel is esélyes az Európai Filmdíjra – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Az Egy zuhanás anatómiája, amely idén elnyerte az Arany Pálma díjat Cannes-ban, négy kategóriában kapott jelölést az Európai Filmdíjra.

Magyar alkotók a legjobbak között

Az európai animációs filmek mezőnyében jelölést kapott a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp technikával készült alkotása, amely 2123-ban játszódik, egy olyan jövőben, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. 

A rövidfilmes jelöltek között szerepel Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott animációs filmje. A 11 perces alkotás főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján, egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

Az Európai Filmdíjakat idén december 9-én adják át Berlinben. 

(fotó: illusztráció, pixabay)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: