Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ezeket a munkákat végzik most a Nagytemplomon

Huszár Hajnal | 2023.11.02.

Hosszú tervező és kutatómunka előzte meg a Szent István Vértanú Plébániatemplom rekonstrukcióját, a szakemberek részletes építészeti és építéstörténeti kutatást végeztek el, tartószerkezeti, épületdiagnosztikai, faanyagvédelmi, talajmechanikai szakvéleményt készítettek, megvizsgálták a falakat, a harangokat és az óraszerkezeteket és több restaurátori vizsgálat is készült. Ezek alapján döntöttek a rekonstrukció első munkálatairól, hiszen a cél az, hogy a felújítás akár egy évszázadra is megőrizze a templom állagát. 

A statikus szakvélemény alapján a templomfelújítás I. ütemében a szerkezet-megerősítési feladatokat kell elvégezniük a kivitelezőknek, akik október 24-én vették át a munkaterületet. 
-A szakemberek több centiméteres repedéseket találtak a boltozatokban, padlástérben, falakban ezért elsőként egy feszítőkábeles megerősítést kell elvégezni – magyarázta dr. Gréczi Zoltán, a Veszprémi Főegyházmegye fejlesztési igazgatója. Mint mondta, ez hosszirányú, keresztirányú és körkörös megerősítést jelent. A statikai megerősítés a két sekrestye fölötti épületrészekben indult meg, ez után 23 méteres magasságban folytatják a munkát. Ezzel párhuzamosan a templom tetőszerkezetében és a tornyokban ácsmunkák zajlanak majd.

A munka rendkívüli nagyságát a beépítendő anyagok mennyisége is mutatja: 1200 méter hosszú, 5 tonna súlyú feszítőkábellel fogják össze az épületet, a tetőszerkezetnél az ácsmunkák során 6 köbméter új faanyagot és további 2 tonna acélszerkezetet építenek be. Az elavult ácsszerkezetek javításra és tisztításra szorulnak, ehhez 50 tonna faanyagot használnak fel, 3000 négyzetméternyi felületet pedig bárdolással tisztítanak meg.

-Ezek a munkálatok a tervek szerint jövő év első felében fejeződnek be. Jelenleg folyamatban van a homlokzati felújítás tervezése, ez várhatóan decemberre lezárul az engedélyezési eljárással, így a forrásaink függvényében megkezdődhetnek a homlokzati felújítások is – közölte dr. Gréczi Zoltán.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg kevésbé látványos munkák zajlanak a Nagytemplomban, de hamarosan a Fő téren járók számárai is láthatóvá válik a felújítás. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: