Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Ezeknél a márkáknál a leggyakoribb az kilométeróra-manipuláció, meglepő márka vezeti a rangsort

Müller Ádám | 2024.04.22.

Egy friss tanulmány szerint Magyarországon a Porsche, Jeep és Audi márkájú autóknál fordul elő leggyakrabban kilométeróra-manipuláció. Bár az elmúlt években a használtautó-piac átláthatósága javult, a kilométer-számlálók manipulálása továbbra is globális probléma, amely jelentős anyagi veszteségeket okoz a vásárlóknak.

A carVertical autóipari adatszolgáltató negyedszer végez kutatást Magyarországon, hogy felhívja a figyelmet a gyakori kilométeróra-manipulációra. A vizsgálat 2022 és 2023 közötti adatokon alapszik és megállapítja, hogy a Porsche 911 modelleknél a legmagasabb a manipulált autók aránya, minden nyolcadik autónál előfordul ez a probléma. Ezt követik a Jeep Grand Cherokee, Audi A8, Opel Vectra és Mercedes-Benz CLS-Class modellek.

A kilométeróra visszatekerése különösen népszerű a prémium kategóriás járművek esetében, mivel ezek magasabb áron értékesíthetők hamisított futásteljesítmény mellett. A carVertical szerint Magyarországon az ellenőrzött autók 6,07%-ánál találtak kilométeróra-csalást, az átlagos visszatekerési mérték pedig 74 000 kilométer volt.

A modern digitális kilométer-számlálók manipulálása gyakran egyszerűbb, mint a régebbi típusú műszereké, mivel kevesebb fizikai beavatkozást igényel. A szakértők szerint a csalás észlelése nehéz lehet, hacsak nem vizsgáljuk meg alaposan a használt autó történetét.

A Volkswagen Touran jelenti a legkisebb kockázatot a manipulált futásteljesítmény szempontjából, míg a kevésbé kockázatos modellek között szerepel az Audi A6, a Volkswagen Passat, a Mercedes-Benz S-Class és a Volkswagen Touareg.

A használt autók vásárlása során fontos a jármű előéletének alapos ellenőrzése, tesztvezetése és szakértői átvizsgáltatása, hogy minimalizáljuk a rossz vásárlás kockázatát és a biztonsági problémák esélyét.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: