Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Fagyaszd magad fittre!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2024.01.27.
Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Wim Hof módszer, azaz a jéghideg vízben való fürdőzés, speciális légzésgyakorlatokkal karöltve.

 

De ki is az a Wim Hof és mit érdemes tudni róla?

Wim Hof egy holland világrekorder, aki számos jeges rekordot megdöntve vált ismertté. A Jégemberként is emlegetett férfi az Everestet is egy szál rövidnadrágban mászta meg, és képes egy kád jeges vízben hosszú perceken át ücsörögni. Wim Hof azt állítja, hogy az agyával olyan szinten tudja kontrollálni a testét, hogy a hideg nem megbetegíti őt, hanem jótékony hatást gyakorol a szervezetére. A 64 éves férfi módszerét egyre többen követik a világban, amely három fő részből áll: légzéstechnika, hidegterápia és elköteleződés.

Wim Hof légzéstechnikájának a lényege a tudatosság, melynek segítségével javíthatjuk a szervezetünk oxigénfelvételét, egy intenzív légzési módszert alkalmazva. Ezt követi a hidegterápia, amely hideg vízbe merülést, jeges fürdőt vagy zuhanyzást jelenti. Az elköteleződés a folytonosságot jelenti, ugyanis nem egyik pillanatról a másikra válunk egyre immunisabbá a hideg ellen.

Már több vizsgálat is alátámasztotta, hogy a Jégember elmélete működik, a terápia ugyanis segít a depresszió és a szorongások leküzdésében, illetve a fájdalomküszöbünk kitolásában. A hidegvizes fürdők mellett elengedhetetlen a légzéstechnika alkalmazása is, ugyanis ezáltal jótékony hatást gyakorolhatunk az idegrendszerünk és immunrendszerünk működésére.

Óvatosan vágjunk bele!

Ha kedvet kaptunk hozzá, hogy a Jégember módszerével erősítsük az immunrendszerünket, fontos megismernünk a kúra esetleges árnyoldalait is. A hidegterápia súlyos hipotermiát, vagy hidegsokkot okozhat, ha túlzásba visszük. Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez, ne kezdjünk bele rögtön egy többórás hidegfürdőbe. A speciális légzéstechnika alkalmazása sem teljesen veszélytelen, bizonyos esetekben agykárosodást eredményezhet, ha az oxigén nem megfelelően éri el az agysejteket. Ha erős stressznek vagyunk kitéve, szintén nem a legjobb választás a Jégember terápiája, mivel a kúra negatívan is befolyásolhatja az ideg-és a hormonrendszert.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: