Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Farmer rongálás, farmer szépítés, farmer divatbemutató

Varga András | 2023.10.14.

A Pápai Kékfestő Múzeum ezévben is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz. Ezen a szombaton egy igazán témábavágó ötlettel várták a látogatókat. Azt kérték, hogy hozzanak magukkal farmert és itt szaggassák, koptassák, színezzék, mintázzák. Veilandics Amira és testvére is eljött a rendezvényre, ahogy már sokszor tették, amikor a kékfestőben program van. Mindig szerettünk ilyen dolgokat csinálni – válaszolta kérdésünkre Amira. Most egy farmert hoztunk és az mintáztuk, de ami rajtam van, azt is itt nyomtattuk tele kékfestő motívumokkal. A fiatal lánynak az tetszik ebben a lehetőségben, hogy egyedi ruhadarabot alkothat, amilyen másnak nincs.

Szuper Rózsa már évekkel ezelőtt felfedezte az átalakított farmert, mint egy divatos kiegészítőt. Táskákat, könyvjelzőt, karkötőt, pénztárcát, felsorolni sem lehet mi mindent készített már ebből az anyagból. Most egy kis pénztárcaként, kis táskaként használható szépség készítésére tanította meg az érdeklődőket. Régóta gyűjtöttem a farmernadrágok zsebeit – mondta Rózsika – kivágtam, eltettem őket. Most a gyerekekkel kis tarisznyákat készítünk belőle. Lehet rá mintázni, ragasztani, a bátrabbak hímezni is tudnak rá. A program fénypontján, a divatbemutatón egyik táskájával vonult fel.

Mert hogy divatbemutatót is szerveztek a Kékfestő Múzuem munkatársai. A Vadvirág Néptáncegyüttes néhány tagja öltött magára farmerből, kékfestő anyagokból készült ruhákat, kiegészítőket. Kérdésünkre Méri Edina a múzeum szakmai vezetője elmondta, hogy az újrahasznosítás programjához kapcsolódva vették elő a farmert, hiszen a kékfestő anyagok és a farmer is ugyanattól az indigótól kék. Framer-kék trend néven divatbemutatót szerveztünk – folytatta a szakmai vezető – ahol bemutattuk mi mindent lehet készíteni ebből a két anyagból. Az Örökéletű farmer elnevezésű mini kiállításon már ízelítőt adtak ebből, de a kifutón, a stílusosan választott zene mellett felvonuló fiatalokon valóban új életre keltek ezek a ruhadarabok.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: