Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Farsangi családi nap

Horváth Andrea | 2024.02.03.

A Pannonia Reformata Múzeum zárva tartott januárban, a februári nyitást rögtön egy családi programmal indították. A Dunántúl protestáns múzeuma családbarát intézmény, épp ezért ezek a rendezvények kiemelt szerepet kapnak.

A farsang jegyében ezúttal is a Hori titkai című tárlatban fogadták a vendégeket. Voltak, akik jelmezben érkeztek, ők külön ajándékot is kaptak Halászné Kapcsándi Szilviától. A múzeum vezetője aztán egy nagyon érdekes előadást tartott arról az útról, melynek tavaly lehetett részese  egy tizennégy fős magyar csapat tagjaként.

 A Thébában található, úgynevezett 32-es számú sír (Dzsehutimesz és Iszet sírja) feltárásán dolgozott társaival. Fotók és videók segítségével mutatta be a domborművekkel, színes jelenetekkel, hieroglifákkal, eredeti falfestésekkel díszített sírt. Mesélt a régészek és a restaurátorok munkájáról, valamint a sírokból feltárt leletek válogatásáról is: a múmiapólyát, emberi csontokat, növényi darabokat, cserépdarabokat, szobortöredékeket, gyöngyöket, drágaköveket, amuletteket külön kupacokban gyűjtötték. Minden egyes darabot kézbe kellett fogni, alaposan megvizsgálni és a megfelelő helyre – tenni, majd az egyes csoportokat tovább szelektálni, a festett faltöredékeket szín, motívum vagy felirat szerint. 

Az előadást követően családi kutatásra indultak a résztvevők. A Hori titkai című kiállítást kellett felfedezniük különféle szempontok alapján. Voltak, akik a színeket vizsgálták, voltak, akik a jelképeket, voltak, akik a balzsamozást  és voltak, akik az egyiptomi hitvilág alakjait. Természetesen a kutatáshoz kaptak segítséget is a leírásokban.

Végül minden család elmondta az általa gyűjtött információkat, amit Halászné Kapcsándi Szilvia kiegészített, így vált teljessé a tárlat megismerése. Végül a résztvevők elkészíthették kedvenc amulettjüket.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: