Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Faültetési akció Farkasgyepűn

Haraszti Gábor | 2024.05.08.

Az országos Településfásítási Program keretében tíz szivarfát és ugyanennyi korai juhart ültettek el Farkasgyepűn. A facsemeték szimbolikus helyszínen, a játszótér mellett kaptak helyet, nyomatékosítva, hogy aki fát ültet, bízik a jövőben.

A Településfásítási Program eddigi három ütemében összesen 46 ezer sorfát ültettek el 1486 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2 milliárd forint támogatást biztosított. A progam így a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés. A negyedik ütemben ismét a 10 ezer lélekszámúnál kisebb települések igényelhettek fákat. Tízezer sorfa állt rendelkezésre, amiből négyezret a tavaszi, hatezer darabot pedig az őszi ültetési időszakban helyeznek el a földben.

Farkasgyepű húsz sorfával gazdagodott, az ünnepélyes ültetésre elfogadta a meghívást Kovács Zita, birtokpolitikáért felelős miniszteri biztos, aki beszédében kiemelte, a program célja nemcsak a vidéki települések zöldítése és az erdőtelepítések ösztönzése, hanem a helyi közösségek építése és összekovácsolása is.

– Az idei ültetési időszakban Veszprém vármegyéből 45 település pályázott, ebből idén tavasszal már 23 település szépülhetett sorfákkal. A legkisebb igénylő település Veszprém vármegyében a 111 lakost számláló Németbánya, míg a legnagyobb Balatonalmádi (közel 10 ezer lakos) volt. Az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca elsődleges célkitűzései közé tartozik. Az erdők formájában olyan természeti értékek vannak az itteni lakosok birtokában, amelynek jelentősége a 21. században egyre inkább felértékelődik. Kívánom, hogy a ma elültetett sorfák hosszú évtizedeken keresztül együtt éljenek a településsel és minél több generáció számára nyújtsanak örömöt.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, a program indulása óta a Bakonyerdő vagyonkezelt területén 142 településen 3500 sorfát ültettek el.

– Munkatársaink minden helyszínen jelen voltak és vannak, és igyekeztek szakszerű segítséget nyújtani a fák elültetéséhez, hiszen egy erdész számára nem lehet fontosabb, örvendetesebb dolog, mint egy fa elültetése.

A beszédeket követően a jelenlévők közösen elültették a fákat, minden fát karóval, takarómulccsal és védőráccsal láttak el.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: