Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Favela-lakás lett az év háza!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.03.14.
A brazíliai Belo Horizonte-i favelában található kétszintes ház zseniális tervezéséért nemzetközi építészeti díjat nyert.

Az apró ház épp úgy néz ki kívülről, mint bármelyik másik Brazília zsúfolt faveláiban: noha zsúfoltnak tűnik, a lakóépület valójában 66 négyzetméteres, melynek téglafalait nem festették le, most pedig egy nemzetközi építészeti versenyen “az év házának” választották.
Az ArchDaily szakportál által díjazott lakóépület Kdu dos Anjosé, egy 32 éves művészé, aki a délkeleti Belo Horizonte város szélén, a domb alján elhelyezkedő, mindig nyüzsgő Aglomerado da Serra favelában él.

A kétszintes építmény rengeteg impozáns lakóépületet utasított maga mögé győzelmével, többek között az az Indiából, Mexikóból, Vietnamból és Németországból érkezett pályaműveket. Dos Anjos büszkén nyilatkozott győzelméről:
“Nagyon büszke vagyok arra, hogy a házam elnyerte ezt a díjat, mert a legtöbb hír a favelákról szóló hírekben legtöbbször az erőszakról és a földcsuszamlások által lerombolt házakról beszélnek.”
A ház egy apró telken épült, melyet dos Anjos még 2017-ben vásárolt meg: elmondása szerint a lakóépület remekül szellőzik, bőséges természetes fényt kap, továbbá vízszintes szárnyas ablakokkal és egy nagy terasszal is rendelkezik. Az ArchDaily honlapján úgy jellemezte a díjnyertes lakóépületet:
“A ház tervezése olyan konstruktív modellt képvisel, mely a nyomornegyedekben szokásos anyagokat használja, megfelelő kivitelezéssel, különös tekintettel a világításra és a szellőzésre, ami egy nagyszerű környezeti minőséggel rendelkező teret eredményez.”

Ez az elismerés pedig különleges jelentőséggel bír dos Anjos számára, aki egy kulturális központot alapított közösségében: a férfi már 2020 óta él az ingatlanban két kutyájával, egy macskával, és több mint 60 növénnyel együtt. 
 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: