Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
UTAZÁS

Fedezd fel Umbriát!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.09.29.
Umbriát felfedezni igazi kaland, nemcsak Szerb Antal nyomán, hanem egyéb utakon is. Most Orvieto egyik látványos nevezetességének történetét hoztuk el.

Az umbriai Orvieto kellős közepén a mélyben rejlik Szent Patrik kútja, amit a 16. század során VII. Kelemen pápa építtetett, egy nagyon egyszerű célból. Természeti katasztrófákra és ostromokra-háborúkra számítva szerette volna a lehető legjobban megoldani a város vízellátását az Umbriában menedéket kereső egyházfő. 1527-ben kezdték meg a munkálatokat és alig tíz év alatt el is készült az 53.15 méter mélységű és 13 méter széles hengeres formájú kút. 72 ablak biztosítja a fényforrást a kút legaljáig, ahol már egészen sötétbe burkolózik az építmény.

Orvieto fennsíkjának tufájába ástak alá, így alakították ki a még ma is remek állapotban lévő víztározót. Két csigalépcsőt terveztek bele, ezek kettős spirálban helyezkednek el, és ebben a formában lehetővé tették a két irányba haladást a vizet hordó szamaraknak, öszvéreknek. Összesen 248 lépcsőt számolunk mindkét csigaformán és nem túlzás azt állítani, hogy óriási mérnöki bravúr ez a kút, ami az UNESCO vízimúzeumai közé is bekerült 2022-ben.

Mégis miért kapta a Szent Patrik nevet, hogy kerül Írország apostola közép-Olaszországba? A legendáriumok szerint az istenfélő emberek úgy hitték, ez bizony nem egy szimpla kút, hanem egyenesen egy átjáró az alvilágba, egy út a Purgatórium felé. Maga VII. Kelemen pápa adta a nevet, mivel élt a história az írek apostoláról, hogy egy hatalmas üreg mellé járt imádkozni, az Úrral beszélni Írországban, és már ezt is a Purgatórium bejárataként emlegették.

Szerencsére a kút látogatható, szép kis edzés a leereszkedés és felmászás, de abszolút megéri a túra. Fantasztikus az építmény, Orvieto és a környék egyik fontos látványossága, tehát, ha arra járunk, ne feledjük felfedezni a 16. század óta tufába vájt kutat.

Kép forrás: Getty Images

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: