Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Felgyorsul a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárása

dbgroup | 2024.07.08.

Júliustól felgyorsul a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárása. A hónap elején lépett hatályba az a friss törvénymódosítás, amely célja, hogy az újszülött a lehető leggyorsabban gondoskodó családhoz kerülhessen.

Az új szabályozás az inkubátorba helyezett gyermekekre vonatkozó szabályozást ülteti át az újszülött osztályokon hagyott gyermekekre, amikor az édesanya a gyermekét hátrahagyva távozik a kórházból és sem ő, sem más rokon nem tesz lépéseket, hogy a kapcsolatot újra felvegye az újszülöttel. Amennyiben hat héten belül sem az édesanya, sem más hozzátartozó nem jelentkezik a gyermekért a kórházban, úgy a csecsemő lemondó nyilatkozat nélkül örökbefogadhatóvá válik, és így elindulhat az örökbefogadási folyamat.

Az elmúlt hónapokban már havi átlagban mintegy kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Ma Magyarországon több mint ezer alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra várakozó szülő szeretne 0-3 éves kor közötti gyermeket örökbe fogadni. 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: