Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Figyelem! Itt a fecskeles

Szél Móni | 2023.03.22.

A Téli madárles a napokban zárult. Az akcióhoz hasonlóan a Gólyales program célja is a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak megfigyelésébe, valamint a védelmüket is segítő közösségi adatgyűjtésbe. 

Könnyített adatátadás

Most már telefonos applikáció is segíti az adatok gyors és egyszerű megadást. Bővült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gólyafészek adatbázisa, ez teszi lehetővé az abszolút egyszerű kezelést. Az MME 2005-ben indította el az első adatgyűjtésre szolgáló honlapját, amely azóta a fehér gólyák fészkeit és költését megfigyelők legfontosabb magyarországi adatforrása lett. 

A gólyákat megfigyelő program elérhető internet böngészőn keresztül is, valamint a Turdus mobiltelefonos applikációval. Akik részt vettek a téli madárlesen, azok az ott használt bejelentkezési adataikkal tudják a közelükben lévő, vagy újonnan megfigyelt gólyafészkek adatait rögzíteni.

Az új adatbázisban a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetők.

Ma már több,  mint tízezer fészek alapadatához kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni.

A tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles elnevezésű program is indul, továbbá a fecskéket is leltárba vevő felület, a Fecskeles is várja a madárbarátokat. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében, vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.
 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: