Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei
E címmel nyílt meg a Néprajzi Múzeum új időszaki kiállítása, amelyet január közepéig látogathatunk. A Kínai Nemzeti Múzeum kilencven tárgyán keresztül megismerhetjük, mit, hogyan, milyen elkészítési móddal fogyasztottak a történelem folyamán a kínai emberek.
„Hozzánk olyan tárgyak is érkeztek, amelyeket a korábbi alkalmakkor nem mutattak be, még sosem lehetett őket Európában, sőt egyáltalán Kínán kívül látni”
– idézi a fidelio Wilhelm Gábor kurátort.
Több ezer éves régészeti tárgyakat is meg lehet tekinteni. Az étkezési szokások kevésbé változtak, mint ahogy azt mi Európában megszoktuk. A pálcika használata több ezer évre visszavezethető, ehhez képest az, hogy mi késsel-villával eszünk, egészen új fejlemény.
(fotó/forrás:fidelio, Garai Edit / Néprajzi Múzeum)