Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Folytatódhat a munka

Horváth Andrea | 2023.07.14.

A pápai evangélikus templom teljes felújításához 2014-ben készültek el a tervek. 2017-ben befejezték a tető rekonstrukcióját, a következő ütemben, 2021-ben pedig korszerű technológiákkal szüntették meg a falak vizesedését és repedéseit, s jutott forrás a nyílászárók javítására is.

Most újabb kihívás elé néz a gyülekezet, hisz a szakemberek úgy látják, balesetveszélyes a mennyezet: a bevakolt nádréteg magába szívta a beázások nedvességét, könnyen leszakadhat. A jó hír azonban az, hogy közel 42 milliós kormányzati támogatást kaptak a pápai evangélikusok, ebből el tudják végeztetni a szükséges munkálatokat.

A támogatás jó hírét dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő jelentette be a mai sajtótájékoztatón. Mint mondta, a Kárpát-medencében az elmúlt időszakban több mint ezer templom újult vagy épült meg, s fontos, hogy a hitélet közösségi tereit támogassa az állam. Hozzátette, hogy Polgárdi Sándor esperes kitartó, szívós munkájának eredménye, hogy az elhúzódó felújítás folytatódhat.

Venczel Csaba gyülekezeti felügyelő kiemelte, hogy az épület sajnos nincs jó állapotban, de eddig ilyen, teljes szerkezetet érintő beruházásra még nem volt példa. Jakab Barnabás építésvezető elmondta, hogy a Kormányhivatal engedélyét várják, s ha az megérkezik, azonnal kezdik a munkát: lebontják a mennyezetet, s eredeti formájában építik vissza. Ezt követi majd a festés.

Polgárdi Sándor esperes megköszönte a kormányzati támogatást, s elmondta, hogy megkeresték a Gusztáv Adolf Segélyszervezetet, a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület elnökségét is, valamint a Bajorországi Evangélikus Egyházhoz is nyújtottak be támogatási kérelmet. Ha sikeresen pályáznak, akkor közel 100 millió forintból gazdálkodhatnak a felújítás során. Ebből az összegből előreláthatólag jut az oldalfalak festésére és a padozat cseréjére is.
 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: