Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Fórum a területfejlesztésről

Huszár Hajnal | 2024.02.07.

Térségi komplex fejlesztési lehetőségek – ezzel a címmel tartottak fórumot szerdán délután Vaszaron a járás településeinek vezetői és vállalkozásai számára. A rendezvényt Mezei Zsolt, Vaszar polgármestere kezdeményezte, a tanácskozás meghívott előadója Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő volt. 

Mezei Zsolt a rendezvény elején elmondta, a fórum ötlete még a Veszprémben megtartott vármegyei évindító találkozón született meg, ahol dr. Navracsics Tibor miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott, a mostani gazdaságfejlesztési ciklusban cél lehet, hogy a Bakony innenső felén lévő térség is nagyobb figyelmet kapjon. E gondolat alapján kért tájékoztatást a fejlesztéspolitikáról a környékbeli települések számára.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szerint nagyon fontos, hogy polgármesterek jól menedzseljék településeiket, hiszen ez az egyik alapja a fejlesztéspolitikának, a másik irányt pedig az országos stratégiák határozzák meg, ez utóbbiba kell beilleszteni a mikroközösségek fejlesztési elképzeléseit. 
-Ez a fórum arról szól, hogy miként lehet összehozni az országos és helyi fejlesztési terveket.

A fórumon Czunyiné dr. Bertalan Judit Területpolitikai fókuszok című előadásában hangsúlyozta, megnyugtató, hogy a Magyar Falu Program továbbra is a kistelepülések rendelkezésére áll. A másik vidékfejlesztési program a TOP+, mely a vármegyei önkormányzatok koordinálásában működik. Ebben is több pályázati kiírás megjelent már és még továbbiak jelennek meg a következő hónapokban, és az energiahatékonyságot célzó pályázatok közül is jelentek meg már vállalkozások számára is elérhető pályázatok.

A kormánybiztos elmondta, az új területpolitika három pillérre épül: a finanszírozási háttérre, az új területfejlesztési koncepcióra és a vidéket megszólító területfejlesztési intézményrendszerre. A kiemelt beavatkozási területek között kiemelt szerepe van a helyi gazdaság erősítésének és a munkahelyteremtésnek, a közlekedési viszonyok javításának, valamint a térségközpontok megerősítésének.

A következő évek fejlesztéspolitikájának forrásairól a kormánybiztos úgy fogalmazott, a pandémia hatásai érezhetők, bár a gazdaság számára sok beavatkozás történt a munkahelyek megtartása és a piacon maradás érdekében. Az orosz-ukrán háború miatti rezsiválság szintén láttatja hatását a vállalkozásoknál, de a független mérések enyhe növekedést prognosztizálnak a gazdaságban, ami pedig a költségvetés számára biztonságot jelent.
-Azon dolgozunk, hogy mindazokat a projekteket, beruházási lehetőségeket, ami a térség gazdasági erejének megőrzését, erősítését jelenti, meg tudjuk valósítani – jelentette ki a kormánybiztos. Mint mondta, erre jó alapot biztosít az állami beruházási törvény mellett az új területfejlesztési törvény, melyet decemberben fogadott el a Parlament.

A tájékoztatót követően a megjelent polgármesterek és vállalkozásvezetők tehették fel kérdéseiket és mondhatták el javaslataikat a kormánybiztosnak.      
 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: