Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Fűnyírás, égetés – mikor végezzük a kerti munkákat?

Huszár Hajnal | 2024.04.07.

Sok feladatot találnak maguknak a kiskertek tulajdonosai áprilisban, a jó idő és a hétvége pedig kiváló alkalmat teremt a kertészkedésre, az udvarok rendezésére, hogy aztán jóleső érzéssel tekinthessenek végig a saját termesztésű, szépen fejlődő zöldségeken, vagy gyönyörködhessenek az üdezöld pázsitban a kerti kanapén ülve.

A kerti munkáknak azonban vannak írott és íratlan szabályai, amiket az önkormányzati rendelet értelmében be kell tartani, vagy a jószomszédi viszony miatt illik betartani.
Kézzel kapálni és veteményezni, gyomtalanítani például bármikor lehet, az ágyások robizása és a gépi kapálás azonban már zajjal jár, ezt nem illik hétvégén a kora reggeli, déli és kora délutáni időszakokban végezni, hiszen a szomszédokat, utcabelieket zavarhatja a hanghatás. Ugyanez érvényes a fűnyírásra is, bár sokaknak csak hétvégén jut idejük az ilyen munkák elvégzésére, de legyenek tekintettel a körülöttük élőkre, ne zavarják őket, vagy legalább kérdezzék meg, nem zavarják-e a pihenésüket.

Az avar és a zöldhulladék égetése már más kérdés, hiszen ennek rendjét önkormányzati rendelet szabályozza. Eszerint belterületen október 1. és április 30. között csak szélcsendes időben, 10 és 18 óra között, nagykorú felügyelete mellett égethetünk. De még így sem tehetjük vasárnap és ünnepnapokon. Azt is rendelet szabályozza, hogy az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, a parázslást vízzel vagy földtakarással meg kell szüntetni. Aki ezeket az előírásokat megszegi, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és sok kellemetlenséget okozhat a környezetében élőknek.  
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: