Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Fürdésre alkalmas természetes vizek térségünkben

Pintér-Papp Eszter | 2024.06.27.

Megkezdődött a nyári szünet, és bár a napokban nincs strandidő, az előrejelzések szerint hétvégére újra kánikula várható. A nyári meleg napokban sokan keresik fel a környékbeli strandokat, melyeknek vízminőségét rendszeresen ellenőrzik.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közleményéből kiderül, folyamatosan ellenőrzik a fürdésre kijelölt természetes vizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága és védelme érdekében. Az első, fürdési idény előtti vizsgálatok alapján megállapítható, hogy jelenleg valamennyi Veszprém vármegyei strand vize fürdésre alkalmas.

A helyszíni szemlék során vizsgálták az üzemelés tárgyi és személyi feltételeit is, amelyek mindenhol biztosítottak voltak.

A kormányhivatal az ellenőrzéseket meghatározott ütemterv szerint tovább folytatja a nyári időszakban is. A szakemberek a helyszíni ellenőrzések során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás.

A vármegye illetékességi területén az idei nyári szezonban mintegy 70 strand üzemel, melyek közül 67 a Balatonon található. A fennmaradó három strand a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó-tónál üzemel.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ minden fürdési idényt követően országosan elvégzi a fürdővizek minősítését a laboratóriumok által küldött adatok, valamint a kormányhivataloktól kapott információk alapján. A minősítés során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszik. A 2020-2023. évi vizsgálatok alapján elmondható, hogy Veszprém vármegyében a fürdővizek minősítése az előző időszakhoz képest alig változott, a vármegyei strandok túlnyomórészt kiváló minősítést kaptak.

Az aktuális vízminőségi adatok a strandokon kihelyezett információs táblákon megtalálhatók, valamint a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaitól is tájékozódhatunk.

Illusztráció: Dimitris Vetsikas képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: