Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Gazdag program a jeles napon

Horváth Andrea | 2024.04.12.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma is gazdag programot kínált a diákoknak a magyar költészet napján. Már reggeltől kezdve versek hangzottak el szünetekben, sőt, kívánságműsor is volt, lehetett kérni is költeményeket.

 

A délelőtt folyamán a gimnáziumba látogatott Németh Nyiba Sándor, költő, olimpikon, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke. Ugyanis vers- és novellapályázatot hirdetett a magyar költészet napja alkalmából a kör.  A pályázatra négy refis diák jelentkezett, akik sikeres szereplésükért elismerést vehettek át az elnöktől.

 

A téma József Attila élete és költészete volt. Horváth Márta, Havasi Eszter és Nagy Flóra verset írt a költőről, Szőllősi Réka pedig novellával pályázott. Februárban olvastak a pályázatról a diákok, s egy hónapjuk volt a saját alkotás kidolgozására. Mint mondták, sokat kutattak a költő életével, munkásságával kapcsolatban, s természetesen rengeteg versét elolvasták.

S még ekkor sem volt vége a nap programjának. Kora délután Bősze Ádám zenetörténész volt a református gimnázium vendége. Mivel ő is egyházi iskolába járt – a ferenceseknél érettségizett -, mesélt diákkori élményeiről és pályaválasztásáról is, de természetesen a zenei vonal sem maradhatott ki előadásából.

Szólt arról is, hogy a klasszikus zene hallgatásakor nagyon fontos a koncentrált figyelem, hogy az zenei élménnyé válhasson. Ma gyakran háttérzaj a zene, de többek között ez különbözteti meg a könnyűzenét a nagy klasszikusok műveitől, mondta a zenetörténész.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: