Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Gombatermesztés a Mezőben

Babos Petra | 2024.01.23.

Oktatási céllal csiperkegombát termesztenek a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pincéjében. A kiváló klímával rendelkező helyiség korábban borospinceként funkcionált, hiszen az iskola tanpincéjének adott otthont.
A mai napon a 10. évfolyamos mezőgazdasági technikusok és a gazdák gombaszüreten vehettek részt.
Présing Tamás kertészmérnök, szakoktató elmondta, ez az első gombatermesztési kísérletük az iskolában. A diákokkal együtt a régi pincét felújították, kitakarították, kimeszelték, majd gombatermesztő helyiségnek alakították ki. 


-Összesen 20 zsákot hoztunk egy cégtől, oktatási céllal, azért, hogy a diákok lássák, hogy ez a fajta növény hogyan fejlődik. A zsákokat december közepén hoztuk, s tettünk rá gomba takaróföldet. A gomba fonalak a fekete részt átszőtték, s alakultak ki a tű szerű termőtestek, amelyek az idő előrehaladtával gombává fejlődnek. A gombák értékes ásványi sókat tartalmaznak, emellett jótékony hatásai között megemlíthető az is, hogy segíthet a betegségek megelőzésében, kezelésében is – mondta Présing Tamás. 

A diákok napról napra figyelemmel kísérik a gombák fejlődését, öntözik, ápolják őket, a hőmérsékletet és a páratartamot ellenőrzik.
-A gomba termesztésnek hullámai vannak, s ezúttal három hullámot terveztünk. 5 napig termőre fordul a gomba, utána a zsákok pihennek, majd megint teremnek. Ez a három hullám 1 hónapot fed le. A leszüretelt gombákat elsődlegesen az iskolában adják el, de több megkeresés érkezett már, így amint lesz akkora mennyiség, hogy tudnak külső partnereknek is értékesíteni, akkor lehetőség lesz majd erre is – emelte ki a szakoktató. 
A pince adottságai lehetővé teszik, hogy több zsákot helyezzenek el, így a tervek szerint a jövőben bővítik a gombatermesztés lehetőségét.


A tanagyag része a gombaismeret, így arra törekszünk, hogy amit elméletben megtanulnak, azt is meg is tudjuk nekik mutatni itt a gombatermesztő pincében.
Várhatóan márciusban új telepítés lesz, előtte a pincét kifertőtlenítik majd, a már letermett zsákokat pedig komposztként alkalmazzák. 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: