Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Gondos kezek dolgoznak az Erzsébet ligetben

Huszár Hajnal | 2024.03.05.

A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. kertészeti csoportja hetek óta járja a város parkjait, virágos felületeit, hogy az ilyenkor aktuális munkákat elvégezzék. Az Erzsébet liget rendezése is megkezdődött már, a VFT munkatársai összeszedik a lehullott lombot a parkból.


Németh Kornéltól, a parkgondozó részleg vezetőjétől megtudtuk, nem céljuk az avar teljes eltávolítása, hiszen az tápanyag-utánpótlást biztosít a gyepnek és a fáknak is. A túlzott mennyiségű avart azonban lombfújóval kupacba rendezik, a nagy teljesítményű lombszívóval pedig kocsira rakják, és komposztáló telepre szállítják.


A virágágyások rendezése ugyancsak kiemelt feladata most a kertészeknek. Városszerte megmetszik a rózsákat és visszanyesik az évelő növényeket. Itt is hasonló módszerrel dolgoznak, mint a hátrahagyott avar esetében, ugyanis az ágyásokban hagyják az arra lehullott faleveleket, sőt az apróra vágott, lenyesett szárakat is. 


-Ezt a módszert komposzthagyó mulcsozásnak nevezik – magyarázta a kertészmérnök. Mindez azt jelenti, hogy a levágott növényszárak és levelek egyrészt komposztként tápanyagot biztosítanak a növényeknek, másrészt pedig mulcsként funkcionálnak, amivel pedig az ágyások gyomosodását előzik meg. Ezzel a módszerrel egyébként javul a talajélet, a talaj minősége és vízmegtartó képessége is  – tudtuk meg Németh Kornéltól.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: