Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Gyógyszerek, amiket jó, ha viszel nyaralásra!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.07.31.
Statisztikák szerint az utazók felét érinti valamilyen egészségi probléma nyaralása során, ám ha nálunk vannak a szükséges gyógyszerek és egyéb készítmények, könnyebben átvészelhetők az ilyen helyzetek.

Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze szolgált néhány hasznos információval a téma kapcsán.
„Egyes statisztikák szerint az utazók felét éri valamilyen egészségügyi probléma utazása során, ezért érdemes egy jól összeállított ’úti patikát’ magunkkal vinni, a problémák egy része így kiküszöbölhető. Ugyanúgy, ahogy ruháinkat végiggondoljuk vagy egyéb eszközeinket, a gyógyszereket is végig tudjuk a családban aktuálisan előforduló betegségek alapján”– mondta.
Majd arra utalt, sokan gondolhatják, hogy a célországban úgyis beszerezhető a szükséges gyógyszer, így felesleges bármit magunkkal vinni, ám ez valójában attól függ, hová utazunk. „Európán belül valószínűleg nem lenne gond, de abban eltérések lehetnek, hogy mely gyógyszerek vénykötelesek és melyek nem. Érhetik az embert meglepetések”.

A kontinensen kívüli célpontoknál bármi előfordulhat, hiányozhatnak eszközök és a higiéniás körülmények is nagyon eltérőek lehetnek, ezért nem érdemes kockáztatni. Egy turistákra optimalizálódott területen valószínűleg jobb az egészségügyi ellátás, de egy zarándokúton vagy egy természetjárással egybekötött nyaraláson lehetséges, hogy nincs kiépítve helyben olyan infrastruktúra, hogy biztosan hozzájuthatunk a kívánt készítményekhez.

Lássuk, miket érdemes mindenképp bekészíteni „úti patika” gyanánt, ha két felnőtt két gyerekkel indul nyaralni:

 

  • láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló (külön felnőttnek, gyereknek, utóbbinak nem adható szteroid gyulladásgátló);
  • sebellátásra alkalmas csomag: fertőtlenítő, különböző méretű sebtapaszok;
  • csípések kezelésére alkalmas készítmények;
  • napégés elleni szer;
  • krónikus betegségekre való szerek;
  • allergiagyógyszerek;
  • időeltolódás esetére végiggondolni a gyógyszerek adagolását.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: