Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
UTAZÁS

Ha esik, ha fúj- programok a Balatonnál

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.07.27.

Nyaralásunkat a Balatonnál könnyen felülírhatja a kiszámíthatatlan időjárás. Mikor esik az eső egész nap, nincs kedvünk lemenni a partra és csobbanni egyet a vízben. De az mégse történhet meg, hogy egész nap a négy fal közé ragadunk. Inkább nézzünk szét a környéken, hogy milyen beltéri érdekes programokon vehetünk részt.

Nádasdy-kastély – Nádasladány
A legendák kastélyának nevezett épület egy hatalmas, 24 hektáros területen kapott otthont. Hazánk egyik legszebb neogótikus, Tudor-stílusú kastélya, melyben a 19-20. században a Nádasdy család lakott. A kastély egyénileg és csoportosan is bejárható, de mindenképp érdemes letölteni az alkalmazást, melyből rengeteg információt tudhatunk meg.

A kastélyba látogatók megismerkedhetnek a kastély és az angolpark történetével, a családi gyűjteményekkel, a Nádasdyak életvitelével, az uradalmi gazdálkodás menetével és gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona legendás szerelmének körülményeivel is. A könyvtárban pedig a korabeli angol mintakönyveket és a kastély eredeti tervrajzait is megtekinthetjük.

A gyermeklátogatókat korabeli játékokkal és jelmezekkel berendezett játszószoba, illetve számukra szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások várják.

Csodabogyós-barlang – Balatonederics

Ha végképp megszabadulnánk a felszínen kialakuló esőtől és párától, akkor inkább merészkedjünk le egy lenti párás barlangrengetegbe. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén elhelyezkedő barlang bejáratát egy bizonyos szúrós csodabogyó védi, erről a növényről kapta maga a barlang is a nevét.

A jelenleg ismert járatok összesen 6 kilométer hosszúak, és legnagyobb mélységük -136 méter. A járatok elsősorban tektonikus mozgások miatt keletkeztek, ezért hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik őket. A barlang könnyen bejárható, könnyen el lehet benne sajátítani a barlangjárás és a barlangkutatás technikáit.

Azonban vannak különleges és nehezebb barlangtúrák is, ahol meg kell már dolgozni a továbbjutásért. Néhol inkább négykézláb vagy hason csúszva lehet csak előre haladni. Továbbá ezek a részek nincsenek kivilágítva, így talán, ha gyermekekkel érkezünk, akkor maradjunk az általános barlangbejáró túráknál.

Tihanyi Panoptikum – Tihany

A megújult Történelmi Panoptikum egy remek családi programlehetőség, ha épp elkapott minket az eső a Balaton környékén nyaralva. Három kiállítást is megtekinthetünk egyszerre: a Magyar Királyok Panoptikumát, a Kalózmúzeumot és az Indiánmúzeumot is. A királyokról szóló kiállítás betekintést nyújt a történelem rejtelmeibe Géza fejedelemtől kezdve Mátyás király korszakáig. A királyok életnagyságú viaszfigurái között sétálva hallgathatjuk az audio tárlatvezetést.

A Kalózmúzeumban megtalálható Sir Francis Drake-től kezdve a hírhedt Feketeszakállig sok híres kalóz viaszfigurája. Ezeket korabeli enteriőrök, fegyverek, régi pénzérmék és zászlók egészítik ki. Az Indián Múzeum bemutatja a shuar indiánok életvitelét, akiknek ősi szokásaik az esőerdő mélyén lassan elfelejtődnek.

Villa Romana Baláca – Nemesvámos

A római kori majorság több épületét is feltárták az évek alatt, ezért a központi lakóépületet is megtekinthetjük. Ez a hatalmas alapterületű villa sok tárgyi emléket őriz, például a csodaszép padlómozaikokat.

Pannónia az 1. században vált a Római Birodalom provinciájává. A rómaiak szokásait, kultúráját az itt lakók folyamatosan átvették: megjelentek a burkolt utcák, a vízvezetékrendszer és a fűtés is. A Balaton-felvidéken rengeteg villagazdaság alakult ki, ahol elsősorban mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak.

Ezek közül egy a balácai villagazdaság is, mely 1984-ben nyílt meg a látogatók előtt. Azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll, de rengeteg programmal várják az érdeklődőket; múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és régészeti feltáró programokkal is.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: