Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ha még nem tette meg, pótolja azonnal!

Huszár Hajnal | 2024.01.09.

A legtöbb gondos ingatlanhasználó már novemberben lezárja és vízteleníti a kerti csapokat és letakarja, szigeteli a vízóraaknában lévő berendezéseket, vezetékeket. Minden évben vannak azonban olyanok, akik megfeledkeznek erről a fontos feladatról, néhány évvel ezelőtt például közel 100 vízóra fagyott el városunkban. Aki tehát elfeledkezett vízórájának fagy elleni védelméről azonnal pótolja a hiányosságot, mert a mostani hideg időben súlyos kára keletkezhet.


-Ilyen mínuszoknál minden vízóra veszélyben van, hiába van aknában, ha nincs megfelelően szigetelve, akár egy éjszaka alatt is elfagyhat – figyelmeztetett Domonkos László, a Pápai Vízmű Zrt. építésvezetője. Mint mondta, ha a fedlap nincs a helyén, ha a vízóra, az elzáró szerelvények nincsenek letakarva, megvédve a fagytól, komoly gondot és súlyos költségeket okozhatnak.
A fagy elleni védekezés nem igényel különösebb szaktudást, bármilyen szigetelőanyaggal megtehető, de egy használt télikabáttal is letakarhatjuk a szerelvényeket és máris megvédtük a hidegtől. Az viszont fontos, hogy aki csak most áll neki a szigetelésnek, előtte mindenképpen ellenőrizze, hogy nem történt-e meg már a baj.


-Ha a pincében vannak a mérőhelyek, akkor a pinceablakokat mindenképpen zárjuk be, a falon kívüli vezetékeket szigeteljük, hiszen ott is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet – javasolta az építésvezető.
Ha mégsem sikerült megvédeni a vízórát a fagytól, lakott ingatlanok esetében a probléma gyorsan észlelhető, hiszen, ha belefagy a vezetékbe a víz, akkor megszűnik a vízellátás a házban és a vízóra elfagyása esetén is alig vagy egyáltalán nem folyik víz a csapból. A kerti csapoknál és a hétvégi házaknál nehezebb észlelni a fagyást, hiszen ott nincs nincs napi használatban a víz, viszont ha megenyhül az idő, az elfagyott berendezéseken észrevétlenül is elfolyhat több köbméter víz. Ezért ezeken a helyeken a vizet el kell zárni, a rendszert pedig vízteleníteni még a hideg idő beállta előtt.


-Elfagyott vízmérőről mindenképpen értesíteni kell a Pápai Vízmű Zrt-t, hiszen előfordulhat, hogy az ingatlanhasználó nem tudja elzárni a vizet, az órát pedig cserélni kell. Fontos azonban azt tudni, hogy a fagyás miatt tönkrement vízóra cseréjének költsége az ingatlanhasználót terheli, a későn észrevett hiba pedig jelentős vízelfolyást eredményezhet, amit szintén ki kell fizetnie a fogyasztónak – tájékoztatott Domonkos László. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: