Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ha repülnek, Susan mellé üljenek!

Horváth Andrea | 2023.01.21.

Folyamatosan jár a szája, hangosan nevet a saját viccein, mindenről van véleménye (el is mondja), közvetlen, sőt, tolakodó, élete minden apró részletét megosztja környezetével – ismerős a típus? Ha a balsors mellé vezérel minket, menekülőre fogjuk. Ha nem sikerül, megoldásnak még ott a fülhallgató. De tegyünk egy próbát: figyeljünk rá. Ne csak hallgassuk, halljuk is meg, amit mond. Érdemes.

Ezt gondolta Szabó Erika is, amikor Szabó Szilárd ajánlotta neki a  Repülj velem! című egyszemélyes darabot. Susan karaktere – az extrovertált ötvenes nő, aki keresi a helyét, esik-kel, harsány és tapintatlan – nem állt közel hozzá, ugyanakkor úgy vélte, amit őszinte pillanataiban mond, arra érdemes figyelni. Egy viszonylag rövid, pörgős próbafolyamat után már be is mutatták a vígjátékot, amit Szabó Szilárd rendezett, s most januárban már a harmadik előadás volt teltházas az S.K. Társulat Pinceszínházában.

Ez volt Szabó Erika első egyszemélyes előadása. Bizonyos értelemben könnyebb volt, mondta, hisz nem kellett alkalmazkodnia, s ez jelentette a kihívást is, hisz minden pillanatban csak az övé volt a színpad és a nézők figyelme. Szabó Erika Susanját egyik pillanatban utálta a közönég, a másik pillanatban megsajnálta, nevetett rajta vagy vele, ahogy éppen hozta a helyzet – s a végére mindenki megszerette.

A darab vígjáték, de nem a céltalan fajtából. Bár nagy igazság az is, hogy a boldogság forrása nem a gluténmentes tészta, azért Susan ennél sokkal bölcsebb. Ne csak létezzünk, hanem éljünk. Öregedni nem bűn, csak ne érezzük tényleg öregnek magunkat. S ami talán a legfontosabb kérdés: változzunk meg, hogy megfeleljünk másoknak vagy vállaljuk önmagunkat?

Susan elrepül Ausztráliába, hosszú utat tesz meg, valóban és képletesen is. Aztán visszatér önmagához. Mi pedig szurkolunk neki.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: