Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KULTÚRA

Hallottál a 30 ezer forintosról?

Szél Móni | 2023.04.12.

Nemzeti valutaként aposztrofálták. Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma, valamint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát, nagyméretű, 30 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos színesfém változatát bocsátotta forgalomba, a magyar költészet napján a Magyar Nemzeti Bank.    

"A Petőfi-érmék az anyagiakon jóval túlmutatnak, nemzeti valuta"

– hangsúlyozta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az ünnepélyes kibocsátáson Budapesten.  Mint fogalmazott az érmének időtállóbb fedezete van, mint a közönséges fizetőeszköznek.

1968 óta bocsátanak ki érméket, jeles eseményekhez kapcsolódva

A költő születésének bicentenáriuma alakalmából kibocsátott 200 forintos forgalmi érme egymillió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérme hatezer, a színesfém változat pedig nyolcezer példányban verhető. A 200 forintos érme megújult tematikai oldalát Szilos András iparművész, az emlékérmék előoldalát Kovács Zoltán szobrászművész, hátoldalát Horváth Andrea iparművész tervezte. 

A Petőfi Sándor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megnevezésű, nagyméretű, 30 ezer forint névértékű ezüst és 7500 forint névértékű színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el egymástól. Előlapjukon központi motívumként a Landerer és Heckenast nyomdagépe látható, amelyen a 12 pont mellett Petőfi egyik legismertebb művét, a Nemzeti dalt is sokszorosították.  


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó 2023.06.06.

  A legfontosabb hírek a városból

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: