Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hamarosan érkeznek a határozatok a gépjárműadóról

Huszár Hajnal | 2024.03.06.

Az idei évben megváltozott a gépjárműadó befizetésének rendje: változott a kötelezettség teljesítésének határideje. Dégi Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Vármegyei Igazgatóságának igazgatója arról tájékoztatta a Médiacentrumot, hogy a NAV a változások miatt minden fizetésre kötelezettet határozatban értesít a fizetendő adóról, a befizetés határidejéről és a fizetési módokról.


– Az eddig megszokott gyakorlattól eltérően a 2024-ben esedékes gépjárműadót egy összegben kell befizetni új határidőig, április 15-ig – közölte, hozzátéve, kizárólag a 2024. évi adó összegét maximum öthavi, automatikus pótlékmentes részletben is meg lehet fizetni, ha 2024. június 30-ig igényli azt a gépjármű-tulajdonos, vagy az üzembentartó. 


– Az öthavi részletfizetés pótlékmentes és kizárólag a természetes személyekre vonatkozik. Ám ebben az esetben magánszemélynek minősülnek a bérből és fizetésből élőkön túl az adószámmal rendelkező bármilyen önálló tevékenységet végző személyek, például az őstermelők, vagy fizető vendéglátók, továbbá ide tartoznak az egyéni vállalkozók is, függetlenül attól, hogy milyen módon adóznak – magyarázta az igazgató. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi két részlet helyett öt hónapra el lehet osztani a fizetendő adó összegét, ami mindenképpen kedvező.

A részletfizetési kérelmet június 30-ig kell benyújtani, de érdemes már az április 15-ei határidő előtt, hiszen csak így lesz teljesen pótlékmentes. Mivel pedig ez egy automatikus részlet, a jogosult igénylők biztosan megkapják az állami adóhatóság jóváhagyását a részletekben történő fizetésre. A gépjárműadóról szóló határozatokat várhatóan március közepétől kapják kézhez a fizetésre kötelezettek, onnantól már kérhető a részletfizetés.

A gépjárműadóról minden gépjármű-tulajdonost és üzembentartót határozatban értesít az adóhatóság. Azok a természetes személyek, akik ügyfélkapuval rendelkeznek és nem tiltották le az elektronikus kapcsolattartást, ők a tárhelyükre kapják a határozatot. Ugyanígy az egyéni vállalkozók is ott kapják kézhez a dokumentumot. Az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyek számára postai úton kézbesítik a gépjárműadóról szóló határozatot – tájékoztatott Dégi Zoltán. 

A határozat tartalmazza a számlaszámot, amelyre utalással befizethető az adó összege, a NAV ügyfélszolgálatain pedig bankkártyával is teljesíthető a befizetés. Aki elektronikusan kapja meg a határozatot, az az ott található fizetési linkre kattintva szintén fizethet kártyával a NAV honlapján. A legegyszerűbb azonban a NAV mobil app használata, hiszen aki letöltötte ezt az applikációt, annak a webes felületre sem kell belépnie, az appon a gépjárműadó csempe alatt az azonosítás után felnyíló linken megtalálja a kötelezettségét, illetve a fizetés csempét, amelyre rákattintva kártyával tud díjmentesen fizetni. Mindezek mellett természetesen az ügyfélszolgálatokon csekk is kérhető, amin szintén befizethető az adó összege. Fontos tudni, hogy utalás esetén az adóazonosító jelet kell feltüntetni a közlemény rovatban, nem pedig a rendszámot.

Dégi Zoltán kiemelte, a NAV mobil applikációján már, nemcsak a fizetendő adó összegéről tájékozódhatunk és teljesíthetjük a befizetést, hanem a részletfizetést is kérelmezhetjük.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: