Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hamarosan indul a Tarczy TV Híradó

Babos Petra | 2024.06.12.

Kísérleti jelleggel indult el a Tarczy Lajos Általános Iskolában a Tarczy TV Híradó. A lelkes hetedik osztályosokból álló csapat stábülésén vettünk részt, ahol egyeztettek a következő híradóban megjelenő tudósításokról, interjúkról, valamint megtekintették az eddig elkészült anyagokat.


Venczel Csaba igazgató, főszerkesztő elmondta, az iskolában régi hagyomány már az újságszerkesztés, több évtizedes múltra tekint vissza a Suliébresztő című lap, amely először nyomtatott formában jelent meg, majd a későbbiekben online lehetett olvasni.
-2022 szeptembere óta működik a Cutting Class angol nyelvű magazin, ez kéthavonta jelenik meg. Nagy örömömre több diák partner volt abban, hogy a sajtóorgánumok sora bővüljön, s videós beszámolók, hírek is kerüljenek fel a honlapunkra, így jött az ötlet, hogy indítsuk el a Tarczy TV Híradót is. Azért a hetedikeseket szólítottunk, mert ők már kellő információval, ismeretanyaggal rendelkeznek a szerkesztési munkálatokról, vannak, akik már használtak különböző szerkesztőprogramokat. Három, 4-5 fős stábot alakítottunk ki, melyekben vannak diákok, akik a szerkesztői, az operatőri, a riporteri, a műsorvezetői és a segédszerkesztői feladatokat látják el. 


Minden stáb maga találja ki, hogy mit szeretne feldolgozni. Készítenek riportot, körkérdést a tanárokkal, az iskola tanulóival. 
-Először minden stáb összeírja, hogy milyen kérdéseket tesznek majd fel a riportalanynak. Elpróbálják ezt, így megtudhatják, hogy mennyire nehéz, hogy érthetően fejezzék ki magukat, s értelmes válaszokat adhasson a riportalany. Fontos, hogy a riporter segítse a megkérdezett személyt a riport tökéletes elkészülésében, ha megakad, ha bakizna, segítse át. Az operatőrnek is el kell próbálnia a filmezést, hiszen megfelelő hátteret, fényviszonyokat kell keresnie a jó felvétel elkészítéséhez. Ha már úgy érezzük, hogy minden jól megy, akkor fogunk az iskolában, a szünetekben interjúkat, felvételeket készíteni. Szeretnénk, ha az iskola nagyobb rendezvényein a három stáb együtt, összedolgozva tudna anyagokat készíteni. Ha mind a három csapatnak összeáll majd az anyaga, akkor a főszerkesztő összegyúrja, s egy híradóba összeszerkeszti, majd a műsorközlő a felvezető szöveggel összekapcsolva tolmácsolja azt. 
-Egy pályázatnak köszönhetően hat kamerát nyertünk. Az volt a cél, hogy ezeket használjuk, így minden stábnak van kamerája. Kipróbálhatják, hogyan tudják felmásolni a szerkesztő programra a felvételeket. Olyan ingyen szoftvert választottunk, amit otthon is tudnak használni a laptopokon, okoseszközökön.  
A Tarczy TV Híradó szeptemberben indul, az iskola honlapján, Facebook oldalán lehet majd megtekinteni a kész anyagokat.  

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: