Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Handpan-koncert a belvárosban

Horváth Andrea | 2023.08.12.

Lődi Bencét legtöbben Pápa Város Fúvószenekarának karnagyaként ismerik, de azt talán kevesebben tudják róla, hogy egy hangszergyártó manufaktúrában dolgozik Győrben, ahol handpanokat készítenek. A handpant talán úgy lehetne legegyszerűbben leírni, hogy egy dob, azzal a különleges tulajdonsággal, hogy nem csak ritmust, hanem hangokat, dallamokat is lehet rajta játszani. 

Lődi Bence egy belvárosi kávézó teraszán tartott egy ingyenes koncertet, hangszerbemutatót, szívesen válaszolt a kérdésekre, sőt, a jelenlevők ki is próbálhatták ezt a különleges eszközt.

A handpan acélból készült ütőhangszer. Két egymással összeragasztott félgömbből áll, tetején hanggödrök vannak, melyek kalapálással alakítanak ki. Először Svájcban, 2001 körül készítettek ilyen hangszert, szóval egészen fiatal még, de már egyre népszerűbb. 

Lődi Bence elmondta, hogy egy ilyen hangszer három-négy hónapon át készül. Az első lépés az előrajzolás, a következő etapban a présgép kialakítja a hangmezőket, a harmadik lépés a felület légkalapáccsal való kialakítása. Ezt követi aztán a hangolás, több lépcsőben, a ragasztás, a végső finomítások.

A handpan hangja kicsit a hangtáléra emlékeztet, megszólaltatásához azért szükséges gyakorlás – ez hamar kiderült, amikor a hallgatóság kipróbálta -, viszont zenei előképzettség nem. Az interneten sok oktatóanyag található, de a hangszer teret ad az egyéni képzeletnek ,zenei világnak. Leginkább ölben tartva szólaltatják meg, ütő nincs, a kezet, ujjakat használják,  talán ezért  lágyabb, finomabb a hangja, mint a közismert ütőhangszereknek.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: