Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Határtalanul Erdélyben

Babos Petra | 2023.05.18.

A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai a múlt héten Erdélyben jártak a Határtalanul program keretében.  A program célja, hogy a gyerekek megismerjék a Magyarország határain kívül élő magyarságot, s személyes kapcsolat alakuljon ki a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok között.

A négy napos kirándulás témája az „Irodalmi és történelmi hősök nyomában kincses Kolozsvárott és környékén” volt. 
Freundné Stoffer Anita, az egyik kísérő tanár, a 7. b osztályfőnöke elmondta, a programon 42 munkácsys diák és öt kísérő tanár vehetett részt. Biztos abban, hogy minden résztvevőnek egy örök emlék lesz ez az utazás. 
-A kirándulást már a tanév elejétől kezdve nagyon várták a gyerekek. Az indulás előtti hetekben előkészítő órákkal, Erdéllyel kapcsolatos előzetes feladatokkal még jobban ráhangolódtunk erre a négy napra. Jártunk Nagyváradon, a Király-hágónál és Bánffyhunyadon is. Voltunk a tordai sóbányában, ami nagyon tetszett a diákoknak, de Kolozsvár is lenyűgözte őket. Nagyenyeden ellátogattunk a Bethlen Gábor Kollégiumba, egy teljesen magyar iskolába, ahol megismerkedtünk az ottani hetedikesekkel és tanáraikkal. Bemutattuk egymásnak településeinket, iskoláinkat, és nagy örömmel láttuk, hogy a gyerekek szinte azonnal megtalálták egymással a közös hangot, és új ismeretségeket kötöttek. Többen azóta is tartják a kapcsolatot a nagyenyedi hetedikesekkel. A gimnáziumi látogatás után átsétáltunk az erődtemplomhoz, ahol egy újabb koszorúzással egybekötve megemlékeztünk a Nagyenyeden 1849 elején történt tragikus eseményekről. Megtekintettünk Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Tordai-hasadékot is – tudtuk meg a kísérő tanártól, aki hozzátette, jártak még Torockón, Torockószentgyörgyön, Gyulafehérváron és Kőrösfőn is. 


-Nagyon jól éreztem magam a kiránduláson, legjobban a tordai hasadék és a sóbánya tetszett. Örülök, hogy a kollégiumban megismerkedtünk a hetedikesekkel, s az egyik lánnyal azóta is levelezünk és beszélgetünk – mesélte Varga Zsófia, 7. b osztályos diák. 


Horváth Letíciának szintén a tordai sóbánya volt a legemlékezetesebb, hiszen nagyon lenyűgözte a táj. Letícia elárulta, ha lehetősége lenne, ismét ellátogatna Erdélybe, amit mindenkinek ajánlana. 
A tanulók rendkívül tartalmas, változatos, élményekkel teli napokat tölthettek Erdélyben.

Fotó: Munkácsy-iskola

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: