Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Határtalanul Erdélyben

Babos Petra | 2024.06.05.

A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai nemrégiben Erdélyben jártak a Határtalanul program keretében.  A program célja, hogy a gyerekek megismerjék a Magyarország határain kívül élő magyarságot, s személyes kapcsolat alakuljon ki a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok között.


Az indulást megelőzően előkészítő órán hangolódtak rá a 4 napos programra, ahol a gyerekek előzetes ismereteket szereztek Erdély történelméről, az ott élő magyar népcsoportokról, tájegységekről, népviseletekről, népszokásokról. Az utóbbiaknál hangsúlyt kapott a neves néprajzgyűjtő, Kallós Zoltán munkássága is.
A program első erdélyi megállója, Nagyváradra volt. Élménygyűjtésüket a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházzal kezdték, amelynek gazdag belső aranyozott díszítése, szobrai rögtön lenyűgözték a gyerekeket. Külön megtekintettük a Szent László királyt a csatabárdjával ábrázoló domborművet is. A székesegyház főbejárata előtt álló Szent László szobor megnézése után a Szent László Egyházművészeti Múzeumba mentek, ahol a volt uralkodó hermáját csodálhatták meg közelről, amely a király koponyacsontjának egy darabját őrzi. Ezt követően Nagyszalontára utaztak, ahol a város főterén álló Csonka-toronyban emlékkiállítást rendeztek be Arany János tiszteletére. Folytatásként Bánffyhunyadon áthaladva tekintették meg Kalotaszeg legnagyobb 13. századi református templomát. Tovább utazva értek el a Király-hágóhoz, amit más néven Erdély kapujának is hívnak. A nap zárásaként érkeztek meg Kolozsvárra. A tárlatvezetés végén zászlóőreink koszorút helyeztek el a neves népzene- és néprajzkutató emlékoszlopánál. A közelben lévő Wass Albert szülőházánál megemlékeztünk az íróról. Ezt követően Szék felé vezetett útjuk, ahol megnézték az Árpád-kori Református templomot, majd visszatértek Kolozsvárra, ahol történelmi sétára indultunk a belvárosban. Ezután Tordára mentek, ahol Európa legnagyobb sóbányájába látogattak el. Torockóra érve – Kolozsvárra visszatérve a különleges hangulatú Házsongárdi temetőben sikerült megtalálni Kallós Zoltán sírját, ahol zászlóőreink közreműködésével elhelyeztük a tiszteletadás koszorúját.


A hazafelé vezető út pedig Körösfőre vitte a diákokat. Itt felsétáltak a négy fiatornyos református templomhoz, amelynek belsejében megcsodálhatták a gyönyörű fakazettás mennyezetet. Ezután a kirakodóvásárban jellegzetes erdélyi ajándéktárgyakat vásárolhattak – olvasható az iskola honlapján.
A tanulók rendkívül tartalmas, változatos, élményekkel teli napokat tölthettek Erdélyben.

A diákok a Nemzeti Összetartozás Napján tartottak élménybeszámolót a kirándulásról.

Fotó: Iskola

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: