Házi kenőmájas- Isteni és olcsóbb, mint a bolti!
10 lépésben a házi disznótoros füstölt kenőmájas receptje:
A házi disznótoros kenőmájas elkészítése kissé időigényes, de a végeredmény minden percet megér. A házi változat nem hasonlítható az iparihoz, és saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük.
Hozzávalók:
- 500 g sertésmáj
- 200 g füstölt szalonna
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál olaj
- néhány szem fekete bors.
Első lépésként a sertésmájat alaposan mosd meg, majd távolítsd el a hártyát és a felesleges részeket, aztán vágd fel kisebb darabokra.
A füstölt szalonnát kockázd fel. Az apróra darabolt vöröshagymát és fokhagymát addig pirítsd az olajon egy serpenyőben, amíg aranyszínűek lesznek.
Add hozzá a füstölt szalonnakockákat, majd pirítsd további néhány percig, amíg a szalonna kiengedi az ízeit. Tedd hozzá a sertésmájat, sózd, borsozd, és szórd bele az őrölt köményt.
Főzd addig, amíg a máj minden oldalról megpirul, és már nincs rózsaszín rész.
Önts hozzá egy kis vizet (kb. fél pohár), majd fedd le, és főzd további 15-20 percig alacsony lángon. Időnként keverd meg. Ha a máj megfőtt, tedd hozzá a tejfölt, keverd össze.
Főzd további 5-10 percig, majd ízlés szerint még sózd, borsozd, majd turmixold össze.
Ha elkészült, tedd át egy tálba, és hagyd kihűlni. Ha már langyos, tedd a hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.
Tálald friss kenyérrel vagy pirítóssal.