Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Hitek és tévhitek a pikkelysömörről!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.08.22.
Szerencsére a mai modern terápiákkal a betegek túlnyomó többsége tünetmentessé tehető, ám ebben csak orvos tud segíteni.

A pikkelysömörhöz (psoriasis) sok gyakori tévhit kapcsolódik, például az, hogy fertőző, csak egy bőrprobléma/az ekcéma egyik fajtája, a nem megfelelő higiénia miatt alakul ki, csak egyetlen fajtája létezik, nincs rá semmilyen gyógymód/diétával ki lehet gyógyulni belőle, illetve csak felnőttkorban alakulhat ki. Ám ezek közül egyik sem igaz.
Valójában egy autoimmun betegségről van szó (a lakosság 2-3%-át, azaz mintegy 125 millió embert érint világszerte), mely a szervezet immunrendszerének túlműködése miatt jön létre. Azt még nem tudni, miért alakul ki, de annyi biztos, hogy a tüneteket a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok okozzák.

Sajnos számos szövődmény, ún. társbetegség is megjelenhet mellette, mint például ízületi gyulladások, szív- és érrendszeri betegségek, depresszió, kettes típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma. Ám a tünetek mellett a tévhitek között is vannak olyanok, amelyek a betegek társas kapcsolatait alapjaiban nehezítik meg, ebből kifolyólag nem is teljesítenek olyan jól a munkahelyen vagy az iskolában.

A tévhitek felszámolása érdekében fontos megjegyezni, hogy a psoriasis a szervezet belső folyamatai miatt alakul ki és nem egy külső „forrásból” szerzett betegség, ezért NEM lehet elkapni mástól, illetve a tisztálkodási szokások és a betegség kialakulása között sincs kapcsolat.

Ugyanakkor tény, hogy az egészségtelen ételek (finomított cukor, zsíros, vörös húsok, feldolgozott élelmiszerek, sőt, a tejtermékek is) súlyosbíthatják a tüneteket, illetve ún. fellángolásokat indíthatnak el, ezért az egészséges életmódra való áttérés akár jelentős javulást is hozhat, ez azonban magát a betegséget nem gyógyítja meg. Ám a mai modern terápiákkal a betegek túlnyomó többsége tünetmentessé tehető, amiben csak orvos segíthet, ezért minden esetben szakemberhez kell fordulni ezzel a problémával.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: