Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hogy ne a lánglovagokkal ünnepeljünk

Pintér-Papp Eszter | 2023.12.30.

Tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt ahol épület, vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, a legtöbbször azonban tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat. Ha megfogadjuk a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsait, biztonságban telhet az ünnep.

Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak. A szilveszteri tűzijátékokat Pápán is december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk az autóban, mert minden évben előfordul, hogy a kocsiban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy-egy jármű. 

A tűzijátékokat otthon biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal! Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá! Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még száradás után se használjuk, mert nem lesz biztonságos a működtetése! A tűzijátékokat nem szabad megbontani, vagy átalakítani.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Ha erős a szél, ne tűzijátékozzunk! Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre a tűzijátékot! A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől! 

Fontos, hogy a szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes!

Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak kihűlés után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, majd az azokhoz közel álló autók, épületek.

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem! A kutyát, ha lehet, engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá és nyugtassuk az este folyamán! Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan országszerte kétezer tűzoltó van készenlétben ötszáz járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Illusztráció: meineresterampe képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: