Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hosszútávú együttműködésre törekszenek a lebedyniek

Huszár Hajnal | 2023.04.28.

Pápa azon három hazai településnek az egyike, amely részt vesz A bizalom hídjai elnevezésű nemzetközi projektben. A programot az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa (CEMR) indította azzal a céllal, hogy közreműködést vállaljon a háború sújtotta Ukrajna újjáépítésében. A tanács a projektben az Ukrajnai Városok Szövetségével működik együtt és 10 európai ország 3-3 városa épít kapcsolatot 30 háborús károkat szenvedett ukrajnai településsel. Városunk partnere a Sumi régióban található Lebedyn település. Ukrajna hat kiemelt régiójából ez volt az első, melyet megszállás alá vontak az orosz csapatok a háború kitörésekor. 

A bizalom hídjai program keretében az első kapcsolatfelvétel április elején egy videokonferencia volt, a héten pedig háromtagú delegáció érkezett városunkba Ukrajnából.
-Szeretnénk megismertetni önökkel Lebedyn városát, bemutatni, hogy milyen károkat okozott településünkön az oroszok támadása és szeretnénk partneri kapcsolatot kialakítani Pápa városával, hogy ezáltal erősödjön a mi társadalmunk, városunk is. A látogatásunk célja a megismerkedésen túl, hogy tapasztalatokat szerezzünk és közös terveket készítsünk a nálunk lerombolt városrészek és infrastruktúra újjáépítésére – mondta érkezésükkor Nataliia Lazarenko, az Ukrajnai Városok Szövetsége nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzsere.


Pápa önkormányzata arra készült a látogatás kapcsán, hogy bemutassa a várost a vendégeknek, megismertesse a látogatókat az elmúlt évek fejlesztéseivel és megkezdjék a közös projekteket tervezését.
-Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, ami egy európai uniós pályázati támogatás esetén mindenképpen figyelembe veendő és igyekszünk tanácsokkal ellátni őket, hogy álljanak hozzá egy ilyen kihíváshoz – fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester.

A küldöttség az elmúlt két napban körbejárta a várost, prezentáción ismerkedett meg az uniós fejlesztésekkel, látogatást tett az Egyesített Szociális Intézményben, a Pápai Vízmű Zrt-nél, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft-nél és a Közszolgnál, de megtekintették városunk turisztikai és rekreációs létesítményeit is.
-Hálás és boldog vagyok, hogy bekerülhettünk ebbe a programba és hogy ennek keretében eljuthattunk ide Pápára. Úgy látom, Pápa városa kifejezetten fejlett, és aktívan részt vesz az európai uniós pályázatokban – mondta Svitlana Horoshko. A Sumi Önkormányzatok Egyesült Szövetségének titkára elismeréssel nyilatkozott városunkról.
-Látszik, hogy a városnak jó gazdája és jó csapata van, akik dolgoznak a városfejlesztésen. Nagyon tetszenek a kiépített utak, a zöldterületek, a város csendessége, rendezettsége. Itt minden szépen, arányosan van elosztva. Remélem, hogy a háború után a mi városunk is közeledhet ehhez a vendégcsalogató szépséghez.

A vendégek jártak a Tarczy Lajos Általános Iskolában, ahol a városunkban élő ukrán menekült gyermekekkel találkoztak, betekintettek a képviselő-testület munkájába és tanácskoztak a városvezetőkkel.
-Pápa polgármestere együttérzését és támogatását fejezte ki a lebedyni térség iránt és a találkozás során megkezdtük az ötletelést arról, milyen területeken tudunk együttműködést kialakítani – közölte a szövetség titkára a tanulmányút végén. Svitlana Horoshko hozzátette, bízik abban, hogy az első személyes találkozást egy hosszútávú együttműködés követi majd, mely mindkét település előnyére válik.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: