Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Hova tűnt Sármos Sándor?

Horváth Andrea | 2023.09.24.

A Jókai Mór Művelődési Központ is csatlakozott a A Magyar Népművelők Egyesülete immár tizenhetedik alkalommal megszervezett  Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvényhez. A JMK igazán különleges programmal készült a szombat estére-éjszakára.

Izgalmas nyomozásra invitálták a pápaiakat. Az alaptörténet szerint Sármos Sándor, a társulat vezető színésze a premier előtt eltűnik. Mindenképp meg kell találni őt, hiszen hamarosan előadás. Sándor nem épp a legnépszerűbb tagja a társulatának, ezért eltűnéséhez bárkinek köze lehet. De vajon kinek? Sármosné Naiv Nórának, aki Sándor elhanyagolt felesége?  Csapó Csabának, a társulat vezetőjének, a színdarab rendezőjének, aki bennfentesként tud Sándor szenvedélyeiről, ezen kívül gyengéd érzelmeket táplál Nóra iránt?

 Jóképű Józsefnek, aki gyűlöli Sándort, úgy érzi, hogy karrierjének egyetlen akadálya ő, ugyanakkor beugró az áhított főszerepre is? Haragos Attila fénytechnikusnak, aki Huncut Helén férje, s él benne a gyanú, hogy Sándor és Helén összeszűrik a levet a háta mögött? 

 Emelő Erik díszletezőnek, aki tud Sándor kártyaadósságairól,s tőle kért kölcsönt a színész a káros szenvedélyre? Haragosné Huncut Helénnek, aki a társulat fiatal üdvöskéje, Sándor titkos szeretője? Porolós Piroska takarítónak, aki az épület szeme és füle és nagy színészi ambíciókkal indult, de a színművészeti rostán Sándor, aki akkoriban ott tanított, kiszórta, s tud Sándor és Helén titkos viszonyáról, nem mellesleg, remek kávét főz?

A nyomozásra érkezőket ők várták, az S.K. Társulat és a Szó és Kép Színpad színészei jelenítették meg a karaktereket, kiválóan. Monológjaikat hallgatva kellett következtetéseket levonni, s néhány információs kártya is segítette a detektíveket, melyeket pluszfeladatokért kaphattak. A refis bábszínház vezetője és néhány tagja rövid jelenetekkel készült, ezekbe kellett becsatlakozni, a JMK Kamarazenekara, kicsit később Lődi Bence zenélt, ott természetsen zenei kvíz volt, s a csillagászati egyesület is részt vett a programon, ők kirakókkal, tematikus játékokkal fogadták a látogatókat.

S aki minden információt begyűjtött és elemezte a látottakat, hallottakat, az rájött, hogy hol lehet Sármos Sándor, azaz Kálloy Molnár Péter. Kiderült, hogy Sármos Sándor a főpróbán nem tudott koncentrálni, aggasztotta a felgyülemlő kártyaadósság, s attól is félt, hogy kapcsolatuk kitudódik Helénnel, s elhatározta, hogy szakít vele. A főpróba után a kaszinóba sietett. Abban bízott, hogy nyer annyi pénzt, amiből megfizeti tartozását, vagy annak egy részét. Nem így lett. Csapzottan, kissé ittasan tért haza. Furdalta a lelkiismeret is a főpróba miatt, ezért hajnalban kikelt az ágyból, s a színházba indult, hogy felkészüljön a premierre. Az öltözőben memorizált, majd megitta a kávét, amibe Piri altatót kevert.

Piri végig követte a bódult színészt. Közel volt a díszletraktár, így gyorsan kihúzott onnan egy piros szőnyeget, s abba csavarta bele Sándort, majd minden erejét összeszedve behúzta a zongoratárolóba. Gondolta: így is jó. Így is derékba törheti a karrierjét, ha lemarad a premierről. 

Szóval Sármos Sándor a JMK pincéjében, pontosabban a zenekari árokban várta a nyomozókat. Kálloy Molnár Péter elmondta, hogy ilyen programban soha nem vett még részt, elismerően szólt a szervezők munkájáról. Bevallotta, hogy nem egy detektív-alkat, sem a magánéletben, sem a szakmájában nem kutat mások után, de ezek a játék neki is izgalmas.

Horváth Dorina szakmai vezető elmondta, hogy 20 csapat vágott neki a feladatnak szombat este és mindenki megtalálta az eltűnt színészt.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: