Húsvét vasárnapja
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez számos népszokás és hagyomány kötődik.
Ezen a napon szokásban volt az ételszentelés, a sonkát, tojást és kalácsot a templomban megszenteltették, s ennek még morzsái is értékesek voltak, az állatoknak adták, hogy egészségesek legyenek, a sonkacsontot pedig a fára akasztották, hogy jobb legyen a termés.
Sok helyütt szokás ezen a napon a napfelkeltét várni egy magas hegyről, hisz a felkelő nap Jézus feltámadásának szimbóluma. A pápai reformátusok ezen a napon a templom tornyából nézik a napfelkeltét, így volt ez ma is.
Mára már a hagyományok egy része eltűnőben, de a hagyományos ételek ma is ott vannak a húsvéti asztalokon, és érdemes emlékezni, hogy ehhez a naphoz is munkatilalom kapcsolódott: nem sepertek, nem főztek, nem hajtották ki és nem fogták be az állatokat.
Áldott Húsvétot és jó pihenést olvasóinknak!