Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Húsvéti nagybevásárlás? Csak óvatosan!

Huszár Hajnal | 2024.03.23.

Mint minden ünnep előtt, most is nagy tömegekre kell készülni a bevásárlóközpontokban, belvárosi üzletsorokon. A nagyobb embertömegben azonban nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy valaki nem ajándékokra vadászik, hanem a pénztárcánkra, vagy a bankkártyánkra. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a húsvét előtti bevásárlások során is kiemelt figyelmet fordítsunk értékeinkre – figyelmeztet Dobó-Kocsis Gábor, a Pápai Rendőrkapitányság főhadnagya.


A kapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója elmondta, a közelgő ünnepek előtt a rendőrök fokozott jelenlétére lehet számítani a forgalmasabb helyeken, az üzletközpontoknál, a Kossuth utcán és a belváros egészén. A rendőrök célja a bűncselekmények megelőzése, de fontos tudni, hogy az állampolgárok önmaguk tehetnek a legtöbbet értékeik védelméért.

Az óvatosság ott kezdődik, hogy csak annyi pénzt viszünk magunkkal a vásárlásra, amennyit szándékunkban áll elkölteni. Felesleges értéktárgyakat ne vigyünk a bevásárlókörútra, bankkártyánkat pedig mindig a PIN kódot tartalmazó noteszünktől, jegyzetlapunktól eltérő helyen tartsuk!

-A parkolókban hagyott járművünket zárjuk le, abban értéket ne hagyjunk, főleg ne látható helyen – hívta fel a figyelmet a főhadnagy.
Az üzletekbe betérve az értékeinket tartalmazó táskánkat mindig tartsuk kéz közelben, lehetőleg magunkhoz szorítva és mindig becsukva. Súlyos hiba a bevásárlókocsiba tenni a kézitáskát, hiszen míg a termékek között válogatunk, egy pillanat alatt kiemelheti onnan bárki. Ha táska nélkül indulunk vásárolni a pénztárcát, iratokat sose a farzsebünkben tároljuk, mert a tömegben onnan nagyon könnyen kivehetik.

Ugyancsak számos veszélyforrást hordozhat az internetes vásárlás, sőt egyre inkább az on-line térben elkövetett vagyon elleni bűncselekmények válnak jellemzővé, ezért nagyon fontos, hogy a világhálóról történő vásárláskor legyünk körültekintőek. Ha lehet válasszuk a személyes átvételt és fizetést, vagy az utánvétes szállítást. 

-A legfontosabb szabály, hogy csak megbízható, már kipróbált helyről vásároljunk. Ne töltsünk le semmilyen programot, ne kattintsunk rá semmilyen linkre és főleg ne adjuk meg bankkártyánk számát és CVC kódját – sorolta Dobó-Kocsis Gábor. A kiemelt bűnmegelőzési főelőadó azt is javasolja, hogy használjunk virtuális kártyát a vásárlásainkhoz, amelyet csak annyi pénzzel töltünk fel, amennyit el kívánunk költeni az adott vásárlásra.

Ha valaki mégis vagyon elleni bűncselekmény, vagy  on-line csalás áldozatává válik, haladéktalanul értesítse a rendőrkapitányságot, és ha banki adataival kapcsolatos visszaélés történik, a bankját is.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: