Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Huszár Jánosra emlékeztek

Horváth Andrea | 2024.06.16.

Huszár tanár úr, János bácsi – csak így emlegetik a pápaiak a 100 éve született pedagógust, helytörténet-kutatót. Nagyon sokat köszönhetünk neki, a város története iránt érdeklődő generációkat nevelt, vérbeli pedagógusként a Honismereti Körben számos érdekes előadást tartott – vagy ha nem ő, akkor mindig volt meghívott vendég, egy-egy téma avatott szakértője.

Huszár János 1924. június 15-én született Pápán. 1945-ben a Pápai Állami Tanítóképző Intézetben érettségizett, majd 1952-ben a Budapesti Pedagógiai Főiskolán kapott oklevelet. 1945–ben kezdett el tanítani, majd idővel szakfelügyelőként is dolgozott. 1985-ben vonult nyugdíjba, s ekkortól idejét már a helytörténetnek szentelte. 2017. május 6-án hunyt el.

A Jókai Kör neki köszönheti feléledését, 1983-ban az országos televíziós Jókai-vetélkedőn a pápai csapat kapitánya volt, s akkor jött a gondolat, hogy a nagymúltú közösséget ismét felélesszék. A közösség főhajtással tisztelgett emléke előtt az Alsóvárosi temetőben.

Szabóné Juhász Klára alelnök emlékezett Huszár Jánosra, majd kötetlen beszélgetésben idézték fel az egykori főtitkár alakját, a közös kirándulásokat, hisz nagyon sok helyre ellátogattak, az élményeket, az ismereteket, azt, hogy a város történetének ismerete igénnyé vált nagyon sok pápai számára.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: