Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hűvös helyett meleg helyzetek – Mi okozza a problémát?

Pintér-Papp Eszter | 2023.07.23.

A légkondicionálók beszereléséhez nem szükséges külön engedélyt beszerezni, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek szabályok, amelyeket be kell tartani a klíma elhelyezésekor. Sokan talán nem is tudják, de egy nem kellő körültekintéssel beszerelt legkondicionáló tüzet is okozhat, mint ahogy az az idei évben 22 esetben már megtörtént Magyarországon. A légkondicionálókban keletkezett tüzek általában elektromos meghibásodásra, vagy mechanikai hibára vezethetők vissza.

A Katasztrófavédelem.hu arra figyelmeztet, hogy a klímákkal kapcsolatos tüzek megelőzése érdekében csak megbízható forrásból származó készüléket szereltessünk be, a telepítést és karbantartást pedig bízzuk szakemberre. Ha régi, alulméretezett hálózatra, vagy nem hozzáértő módon kötik be a klímát, az könnyen tűzhöz vezethet.

Egy régi épületbe újonnan felszerelt klímaberendezés könnyen túlterhelheti a régi hálózatot. Ezért csak a terhelést bíró, megfelelően méretezett elektromos hálózatra szabad légkondicionálót csatlakoztatni, mert ezek használata a nagy melegben fokozott áramfelvétellel jár. Társasházak falán egymáshoz közel több kültéri egység is helyet kaphat. Ezeket úgy érdemes elhelyezni, hogy ha az egyik kigyulladna, a tűz ne tudjon átterjedni a másikra.

A mechanikai hibák elkerülése érdekében a karbantartásra is hangsúlyt kell fektetni, megfelelő zsírozás, olajozás hiányában, vagy a csapágy kopásával hő keletkezik a súrlódástól, és könnyen leéghet a légkondicionáló motorja.

A kültéri egység gyakran a tűző napon van, és kánikulában szinte egész nap maximális teljesítményen üzemel. Ilyen körülmények között könnyen károsodhat, túlhevülhet, meggyulladhat a berendezés. Időnként érdemes tehát nemcsak tisztíttatni, hanem a tüzek elkerülése érdekében szakemberrel átvizsgáltatni a klímát.

Ha kigyulladna a klíma, amíg feszültség alatt van, tilos vízzel oltani! Mivel a legtöbb tűzoltó készülék alkalmas feszültség alatt lévő elektromos tüzek oltására is, egy porral oltó tűzoltó készülékkel érdemes megkezdeni az oltást – a készülékeken egyébként feltüntetik, hogy alkalmasak-e elektromos tűz oltására.

A Katasztrófavédelem tanácsa tűz esetére: Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan terjedhet, így, ha látunk esélyt a tűz sérülés nélküli eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg! Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor menekülés közben az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen a 112-es segélyhívószámon!

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: