Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Idén is eredményesen működött a jégkármérséklő rendszer

Müller Ádám | 2023.10.10.

Idén is eredményesen működött a jégkármérséklő rendszer, Magyarországon jóval kevesebb jégkárt regisztráltak, mint a térség más államaiban – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

A talajgenerátorokat a védekezési időszakban, április 15. és szeptember 30. között 96 napon összesen 176 639 üzemórára kellett bekapcsolni. 2023 jóval csapadékosabb volt, mint az előző év, többször alakultak ki jégesővel párosuló, illetve villámárvizeket okozó zivatarok, és a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek az időjárási szélsőségek – írták.

A jégkármérséklő rendszert a NAK üzemelteti, a teljes belföldi lefedettséget 2018-ra építették ki. Az ország 986 pontjára telepített talajgenerátorok a közlemény szerint minden évben több tízmilliárd forint mezőgazdasági kárt előznek meg, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is védenek.

Számítások alapján a rendszerre fordított minden 1 forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg. A karbantartási munkákat az év végig elvégzik, ezzel felkészítik a rendszert a 2024-es védekezési szezonra.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: