Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - GAZDASÁG

Igyekezzünk a nyilatkozatokkal

Molnár Anett | 2023.01.18.

 

Érdemes minél előbb kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot annak, aki jogosult valamilyen szja-kedvezményre, hogy a munkáltató az adóelőleg kiszámításához már a januári fizetésnél figyelembe vegye a kedvezményeket – hívja fel az érintettek figyelmét a NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.
A leggyorsabb megoldás az online nyilatkozat a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek. A beküldött dokumentumot az adóhivatal automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak. 
Természetesen papíron is kitölthető a nyilatkozat, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. 
Aki már a januári fizetésében érvényesíteni szeretné a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt kell nyilatkoznia. Az év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készítendő adóbevallási tervezetbe.
Továbbra is adóalap-kedvezmény jár a 25 év alatti fiataloknak. Náluk a munkáltató automatikusan figyelembe veszi a kedvezményt, nem kell hozzá nyilatkozatot leadni. 
Újdonság a magasabb összegű családi kedvezmény a beteg gyermeket nevelő családok számára. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66.670 forinttal emelkedik havonta.
Ugyancsak újdonság a 30 év alatti anyák kedvezménye, amelyet a fiatal anya akkor érvényesíthet, ha gyermeke 2023. január 1-je után születik.
Nőtt a személyi kedvezmény mértéke, amely a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 77.300 forint. Ez havi 11.595 forint adómegtakarítást jelent.
A korábbi személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike továbbra is érvényesíthető, jogosultsági feltételeik nem változtak.
Fotó: penzcentrum.hu
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: