Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ilyen magyarérettségi még nem volt

Horváth Andrea | 2024.05.06.

A szombati ballagást követően ma elkezdődött a közel két hónapos komoly kihívás a pápai végzősök számára is. Az érettségi sorozat május 3-án indult a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel, de a mindenkit érintő magyar feladatsor ma reggel került a diákok elé.

A Petőfi Sándor Gimnáziumban ma reggel 52 diák látott neki a középszintű feladatsornak, az emelt szintű magyart 16 végzős írta.

Most vizsgáznak először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak, és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek. Magyarból a rövid, gyakorlati szövegalkotástól, így például a kérvényírástól is elbúcsúzhattak a diákok, lett azonban helyette egy irodalmi-műveltségi teszt, amelyben többek között költőkre, írókra, műfajokra, műcímekre és még memoriterekre is rákérdezhetnek. Emellett a hosszabb szövegalkotásnál kikerült a választási lehetőségek közül az összehasonlító elemzés, ám maradt a hagyományos műelemzés, valamint a témakifejtő esszé.

Tischler Klaudia elmondta, hogy eddig csak emelt szinten kért kompetenciák kerültek középszintre, a lexikális tudásra építve, s memoritereket felismerve kell megküzdeniük a feladatsorral. Varga Gábor hozzátette, hogy ő nem izgult, nem tartott a magyar írásbelitől, bár az igazat megvallva számított Petőfire, azonban a tavaly évfordulós költő nem szerepelt a feladatok közt.

A középszinten vizsgázóknak a az írásbeli feladatsor második részében Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kellett elemezniük. Akik viszont nem műelemzést választottak, azoknak Babits Mihály költészetéről kellett egy általános témakifejtő esszét írniuk. A petőfisek többsége a novellaelemzést választotta.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: